mayur gala 2podhmrvlik unsplash

De wetenschap: waarom jij altijd diegene wilt die je niet kan krijgen

Love & Life17 jan 2020, 14:20 doorRedactie
Been there done that : ongelofelijk hard hopen dat diegene die niet geïnteresseerd is in jou, dat toch wordt. Je doet alles wat je kan maar de persoon in kwestie blijkt niet te gaan vallen voor jouw charmes. Maar waarom willen we diegene dan oh zo graag? Hoe minder dat hij of zij ons willen, hoe meer wij ze willen.
mayur gala 2podhmrvlik unsplash e1579268468810
Volgens Helen Fisher, gedragsonderzoeker, is dit te verklaren door neurologische reacties in onze hersenen. Afwijzing op het gebied van de liefde stimuleert volgens Berit Brogaard het gedeelte van ons brein dat te maken heeft met motivatie, verslaving, verlangens en beloning.

Onderzoek

Om dit te onderzoeken hebben Helen Fisher en haar collega's gekeken naar de hersenen van 15 mannen en vrouwen in de leeftijd van studenten. Allen waren zij recent afgewezen in de liefde en beweerden ze allemaal nog steeds verliefd op diegene te zijn. Allen kregen zij een MRI-scan. Hierbij werd hen eerst een foto voorgelegd van degene die hen had afgewezen. Vervolgens deden ze een kleine wiskundige test. Daarna kregen ze een foto voor zich van iemand waarvoor ze niks voelden. Bij de eerste fase werd er veel hersenactiviteit gezien in het gedeelte van de hersenen dat dus te maken heeft met motivatie, verslaving, verlangens en beloning. Deze situatie is dus neurologisch te vergelijken met een drugsverslaving, waarbij degene die je niet wilt te zien is als de "drug". Heftig.
Dit is dus de verklaring voor het feit dat je niet van diegene die jij zo graag wilt af kan komen. Probeer ervoor te zorgen dat je zo weinig mogelijk herinnert kan worden aan hem of haar. Ontvolg ze op Instagram, verwijder ze van Snapchat, verwijder ze op Facebook. Niet omdat het onderdeel is van een spel, maar om jouw verslaafde hersenen te laten herstellen.