Wanneer je net 20 bent dan ligt de hele wereld voor je open en maak je je om weinig dingen zorgen. Maar op je 25e komt dat getal 30 steeds meer in zicht, en wordt van ons verwacht dat we bepaalde  zaakjes op orde hebben… We laten ons geen druk opleggen, maar er zijn een aantal dingen die de moeite waard zijn om op je 25e écht te weten.

Dingen die je op je 25e moet weten FEM FEM

We noemen: kosten wanneer je gaat samenwonen, hoe het met het aflossen van je studieschuld zit maar ook waarom je ineens minder vrienden hebt. Dit zijn de dingen die je moet weten op je 25e.

Het belang van minder maar hechtere vriendschappen

In je tienerjaren heb je heel wat vriendschappen opgebouwd. Waarschijnlijk heb je met de meeste nog wel contact. Vanaf je 25e zul je merken dat het aantal vriendschappen afneemt. Maar degene die overblijven, zijn wél vrienden voor het leven.

Helaas maar waar: veel vrienden (of vriendinnen) zullen tussentijds verhuizen. Ze vertrekken voor een studie of werk naar het buitenland of gaan aan de andere kant van het land wonen. Afstand zegt niets over vriendschap, daar kom je rond deze leeftijd achter. Echte vrienden hoef je niet eens zo vaak te zien, maar staan uiteindelijk wél altijd voor je klaar.

Hoe je omgaat met alcohol

Kon je op je 18e nog liters alcohol drinken en de volgende dag fris en fruitig opstaan, vanaf je 25e lukt dit niet meer. Geloof ons, want wij weten er alles van. Je lichaam krijgt steeds meer moeite met het verwerken van alcohol. Dit betekent dat je een avondje stappen goed moet inplannen, waarbij je de volgende dag niet vroeg uit te veren hoeft.

Je zal automatisch minder vaak op stap gaan waardoor je ook minder alcohol binnenkrijgt. Ook hierdoor krijgt je lichaam het steeds zwaarder te verduren wanneer je jezelf toch een keer helemaal laat gaan…

Hoe je jouw financiën op orde krijgt

De gemiddelde leeftijd waarop we het huis uit gaan ligt op 24,6 jaar. Meisjes zijn eerder zelfstandig dan jongens. Je eerste huurhuis of misschien wel een koopwoning: het brengt direct meer kosten met zich mee. Niet alleen die maandelijkse vaste lasten maar ook kosten met betrekking tot de inrichting en onderhoud van je woning.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door HASHTAG WORKMODE (@hashtag_workmode) op

Hoe je prioriteiten stelt in jouw uitgaven

Rond je 25e wil je jouw financiën zoveel mogelijk op orde hebben. Vaak heb je rond deze leeftijd je eerste echte baan óf ontdekt wat je leuk vindt om te doen. Belangrijk is om jezelf zo min mogelijk te vergelijken met anderen. Jij kiest je eigen pad en jouw voorwaarden van zelfstandig zijn. Wel hoort bij zelfstandig zijn, verstandige keuzes maken. De nodige uitgaven komen dus voor de leuke dingen. En van wat er over blijft, kun je natuurlijk leuke dingen doen of kopen.

Mocht je voor een grote uitgave staan en je kan dit niet met eigen spaargeld bekostigen, dan is geld lenen een prima alternatief. Maar dan wel  een lening tegen een zo laag mogelijke rente, zoals bij Becam. Indien het een investering in jouw toekomst is, is dit het overwegen altijd waard. Kies voor een partij die snapt dat het belangrijk is om verantwoord geld te lenen en stel vooraf al je vragen.

Dat je het uiteindelijk zelf moet doen

Misschien sta je er nog niet direct bij stil maar vanaf je 20e moet je stapsgewijs veel meer zelf doen. Niet alleen financieel, ook zul je jouw eigen zaakjes moeten regelen. Fietsband lek? Dat wordt zelf plakken of naar de fietsenmaker. Wanneer je een handige partner hebt, kunnen jullie de taken verdelen. Dat scheelt weer, maar alsnog blijft het creatief zijn en aanpakken, ook wanneer je dit het liefst uit handen geeft. Ja, het leven van een twintiger is niet altijd makkelijk. Maar makkelijk betekent niet altijd leuker. Dus op dat laatste hoeft jouw zelfstandigheid gelukkig geen invloed te hebben ;-).