Loop jij wel eens een kamer binnen en denk je? Wat zou ik hier ook alweer doen? Je kunt nog zo hard nadenken, maar je komt er niet meer op. Vervolgens loop je weer naar de plek waar je vandaan komt en ineens weet je het weer! Gelukkig is hier een hele duidelijke verklaring voor. Wij vertellen je hoe het zit.

@graceandfrankie
@graceandfrankie

Je zit in de woonkamer en ziet dat je telefoon bijna leeg is. Snel loop je naar boven om je lader te gaan halen, maar eenmaal boven ben je vergeten waar je ook alweer voor kwam. ‘Waarom ben ik hier ook alweer?’ Gebeurt dit jou wel eens? Dat is helemaal niet zo gek.

Het deuren-effect

Iedereen heeft dit wel eens meegemaakt, maar je vraagt je af waarom je dit de ene keer wel vergeet en de andere keer niet. Het lijkt misschien heel random, maar dit heeft te maken met deuren. In vele onderzoeken is gekeken naar het geheugen en door een deur lopen. Wat bleek? Deuren zorgen ervoor dat je dingen vergeet! Dit effect komt zo vaak voor dat het het deuren-effect wordt genoemd.

@friends
@friends

De deur vormt in je hoofd een soort grens tussen verschillende contexten, zoals de woonkamer en de keuken. Ons brein doet dit zodat we dingen beter kunnen onthouden, omdat een herinnering dan gekoppeld is aan een bepaalde ruimte.

Multitasken

Andere onderzoekers kwamen erachter dat het niet zozeer de deur is die ervoor zorgt dat je dingen vergeet, maar een andere omgeving. Dit komt omdat je brein zomaar vol kan raken. Hoe meer dingen er dus in je hoofd zitten, des te groter de kans is dat je brein niet meer kan focussen. Omdat onze hersenen dus dingen onthouden per ‘kamer’ is het handig om te focussen op datgene wat er nu toe doet, niet multitasken. Dus wat ga je in die andere kamer doen? Blijf hieraan denken totdat je in de andere ruimte bent. Sowieso dat je nu niet meer voor niks loopt!

Lees ook: Dit is waarom we dol zijn op muziek uit onze jeugd