Slik jij elke dag de pil en denk je dat het genoeg is om veilig te zijn? Dan moeten we je helaas teleurstellen, want er zijn enkele factoren die de werking van de pil kunnen beïnvloeden. We hebben de 5 grootste boosdoeners voor je op een rijtje gezet.

Bron: Unsplash

1. Antibiotica

Volgens verschillende studies van de Universiteit van Santa Barbara, Californië, hebben niet alle soorten antibiotica effect op je anticonceptie, zoals eerder altijd wel werd gedacht. Toch is er één soort die dat wel doet, namelijk Rifampicine. Dit betekent dat gedurende je de antibiotica slikt, je pil minder goed werkt. Vraag dus altijd aan een arts of de antibiotica die je neemt effect heeft op je pil.

2. Overgeven of diarree

Valt het eten niet zo lekker in de maag of heb je simpelweg iets te hard lopen feesten? Krijg je diarree of moet je overgeven en gebeurt dit binnen twee uur nadat jij de pil hebt ingenomen? Dan geldt dit als ‘gemiste pil’. Lees in dat geval de bijsluiter van je pil en raadpleeg een arts.

3. Medicijnen

Medicijnen voor beroertes, epileptische aanvallen en migraine hebben invloed op de manier hoe de lever hormonen afbreekt en verwerkt. Het kan er bij de hormonen in de pil dan ook voor zorgen dat deze niet worden opgenomen of zelfs worden afgebroken. Het is daarom altijd belangrijk om met een arts te overleggen welke medicatie er samen kan met de anticonceptie en welke niet.

4. Onregelmatigheid

Alleen de pil dagelijks slikken is helaas niet genoeg. Het beste is om de pil iedere dag rond hetzelfde tijdstip in te nemen. Volgens de bijsluiter ben je dan voor 99,9% beschermd. Een beetje speling zorgt natuurlijk niet meteen voor drama, zoals elke avond voor je gaat slapen. Als je grote onregelmatigheden hebt, bijvoorbeeld dat je hem de ene keer in de ochtend en de andere keer in de avond neemt, kan dit wel voor problemen zorgen. Probeer dus een ritme aan te houden.

5. Stoornissen aan het spijsverteringskanaal

Darmaandoeningen kunnen ervoor zorgen dat bepaalde voedingsstoffen niet door de darmen worden opgenomen, en zo ook de hormonen in de pil. In veel gevallen zal bij mensen die een ziekte aan het spijsverteringskanaal hebben ook niet worden aangeraden om voor een orale anticonceptie te kiezen.