Iedereen slaapt op zijn eigen manier, de een vindt het heerlijk om op zijn rug te slapen terwijl de ander op die manier uren wakker ligt. Sommige liggen opgerold, anderen liggen languit. Wist je dat er aan een slaaphouding voor- en nadelen zitten? Wij hebben ze voor je uitgezocht.

Slaaphouding
Photo by Vladislav Muslakov

Buik

Laten we er maar gelijk mee met de deur in huis vallen, op je buik slapen is de slechtste slaaphouding van allemaal. Als je op je buik ligt neemt je rug een onnatuurlijke houding aan. Door op je buik te slapen komt er een spanning op de spieren en gewrichten in je rug te staan, door deze spanning krijg jij pijn in je rug. Ook krijgt je nek het flink te verduren in deze houding omdat je je hoofd de hele nacht naar links of naar rechts ligt. 

Zij

Op je zij slapen is erg populair, vooral omdat je met deze houding erg kunt variëren. Je kunt je helemaal warm oprollen, of er juist voor kiezen om languit te liggen. Op je zij slapen is ook beter voor je nek omdat hij op die manier niet uren lang in een onnatuurlijk houding hoeft te liggen. Ook wanneer je last hebt van je maag is het fijn om op je zij te liggen, zodat je het maagzuur minder voelt opkomen.

Het nadeel van op je zij slapen is dat je eigen arm altijd in de weg ligt, je ligt óf op je arm óf hij ligt ongemakkelijk langs je hoofd. Omdat je lang op je arm ligt, zorgt dit ervoor dat er minder bloed door je aderen kan stromen. Als jij een zijslaper bent, dan ben je vast wel eens een keer wakker geworden terwijl je arm slaapt! Als dit te vaak gebeurt, dan kan het blijvende schade aanrichten aan je zenuwen en spieren. Ook lig je met je hele gewicht op een kant, en dat kan er weer voor zorgen dat je last krijgt van je nek of schouders. Een ander nadeel van het slapen op je zij is dat je door je kussen sneller rimpels in je gezicht krijgt….. Misschien toch eens een andere houding overwegen?

Rug

Ben jij van nature een rugslaper? Dan heb je geluk, dit is namelijk de beste en minst belastende slaaphouding voor je lichaam. Door op je rug te slapen verdeel je het gewicht van je lichaam en liggen je rug en nek in een natuurlijke houding. Zorg er wel voor dat het kussen waar je op slaapt niet te dik is, dat zorgt namelijk weer voor een onnatuurlijke kronkel in je nek en daar krijg je, je raad het al, weer nekklachten van. Het enige nadeel aan het slapen op je rug is voor je partner, je snurkt namelijk veel sneller…..  

Lees ook: Dit zeggen de verschillende slaaphoudingen over je