Gezondheidsmythes, er zijn er meer dan genoeg. Waarschijnlijk kun jij er zelf ook nog een paar opnoemen. Afijn, dit zijn veelvoorkomende gezondheidsmythes die we in de samenleving vaak tegenkomen of te horen krijgen.

lezen-mythe-fem-fem

Lezen zonder lampje is slecht voor je ogen

Als je aan het lezen bent hoor je het maar al te vaak: zet eens een lampje aan want in het donker lezen is slecht voor je ogen. Dit is echt een misverstand. Als er weinig licht is, worden de pupillen wijder. Hierdoor kunnen ze meer licht opvangen. Het gevolg is dat je minder contrast ziet en wat minder goed kunt scherpstellen. Lezen in het halfdonker vergt inderdaad wel meer inspanning, maar als je je ogen even rust geeft, herstellen ze vanzelf weer. Je ogen blijven dus gewoon gezond, no worries! Alhoewel het lezen met een lampje wel wat meer ontspanning geeft.

De uren dat je voor twaalf uur slaapt tellen dubbel

Ze zeggen dat je de eerste uren van je slaap dieper en vaster slaapt, waardoor je daar extra goed door uitrust. Deze uren tellen dus zogezegd ‘zwaarder’. Op welk tijdstip je gaat slapen, maakt dus geen ene moer uit. Of je nu om 11 uur braaf ligt te slapen of pas om 3 uur je bed in kruipt.

Een glas wijn per dag is gezond

Net zoals een bitterbal en een ijsje ook goed zijn. Nee, helaas is dit echt een mythe. René Kahn, hoogleraar psychiatrie, vertelde eerder aan gezondNU dat er twee kleinschalige onderzoeken zijn die beweren dat een glas rode wijn per dag gezond is. De media heeft deze onderzoeken mega gehyped. Als er iets volgens Kahn werkt, dan is het de alcohol en niet de rode wijn.

Eet geen koolhydraten als je wil afvallen

Veel diëten zeggen tegenwoordig dat je geen koolhydraten meer mag eten. En hoewel sommige koolhydraten inderdaad niet gezond zijn is het niet verstandig om koolhydraten helemaal uit je dieet te schrappen. We hebben deze namelijk nodig om ons lichaam energie te geven. Probeer alleen de slechte koolhydraten te vermijden (witbrood, snoep, koek, etc.)

Je wordt ziek als je met nat haar naar buiten gaat

Je kent het wel: nog tien minuten en je moet de deur uit, maar je haar is nog nat. Jij vindt dat waarschijnlijk niet zo erg, maar je mama heeft sowieso gewaarschuwd om het niet te doen, omdat je dan binnen no-time een fikse kou kan pakken. Blijkbaar heeft nat haar er helemaal niets mee te maken en ligt het aan een virus wat je blijkbaar dan al in je systeem hebben. Dus als je ziek wordt, komt dat waarschijnlijk niet door je natte haar.

Je moet je vagina goed met zeep wassen

Nee, dit moet je juist niet doen! In de drogist zijn genoeg middeltjes te koop waarmee je je vagina kunt wassen, maar is dit nodig? De vagina is namelijk zelfreinigend, waardoor zeep absoluut niet nodig is. Het verstoort zelfs de zuurgraad en vergroot daardoor de kans op klachten zoals vaginale schimmelinfectie of irritaties.

Al deze mythes gaan al net zo lang als de leeftijd van je oma. Ben je benieuwd naar meer of een betere uitleg? Klik dan hier!