Vanaf de tribunes van voetbalstadia of gewoon langs de lijn bij een amateurclub horen spelers vaak allerlei racistische of discriminerende opmerkingen en liedjes. Initiatiefnemer CVV heeft hierom in opdracht van het ministerie voor Justitie en Veiligheid en in samenwerking met Fremantle en No Pictures Please een film geproduceerd. Humberto Tan presenteert de film en brengt de consequenties voor de spelers en supporters aan het licht.

Allemaal Gelijk? Racisme en discriminatie voetbal
Bron: Allemaal Gelijk?

Allemaal Gelijk?

Als voorzitter van Commissie Mijnals, een organisatie die racisme en discriminatie in de voetbalwereld aanpakt, gaat Humberto Tan in de documentaire ‘Allemaal Gelijk?’ in gesprek met voetballers, supporters en trainers. Want hoe kunnen we dit pestgedrag stoppen? Het feit dat niet iedereen hierover wilde praten, bevestigt dat het heel erg diep zit. Gelukkig hebben genoeg andere mensen hier een steentje aan willen bijdragen en zij vertellen wat ze van dit onderwerp vinden.

Zo vertelt de 15-jarige Shanun dat hij regelmatig slachtoffer is van racistische uitingen. “Racisme en discriminatie gaan nooit uit de wereld komen,” vertelt hij in de camera. “Geloof mij maar.” Ook Davy vertelt over zijn ervaringen als een homoseksuele jongen in de “mannen” sport. Hij besloot te stoppen met voetbal, omdat hij het gevoel kreeg dat hij niet serieus werd genomen.

Vrouwenvoetbal

Niet alleen mannen, maar ook vrouwen hebben last van discriminatie rondom het veld. Ze krijgen bijvoorbeeld nog steeds niet hetzelfde salaris als de mannelijke voetballers en moeten naast hun professionele carrière werken om financieel rond te komen. Daarnaast zijn er ook genoeg scheidsrechters die niet voor vrouwenvoetbalwedstrijden willen fluiten.

Ook de supporters zijn geen lieverdjes, zij zijn misschien wel de grootste factor van dit pestgedrag. Wanneer Humberto het er met hen over heeft, zie je dat het ook veel supporters raakt. Echter zijn er ook een hoop verschillen tussen de supporters. Waar de één aangeeft op zijn woorden te letten, zegt de ander vooral voor zichzelf in het stadion te zijn: “Als ik zing, dan zing ik – en dan houd ik geen rekening met een ander.” Dit heeft heel veel gevolgen en dat laat de film zien. 

Tijd voor verandering

Met de film willen de makers aandacht vestigen op racisme en discriminatie. Het doel: het gedrag op het veld en langs de lijn veranderen, zodat iedereen kan zijn hoe hij/zij is. Het is tijd voor verandering. Bekijk vanaf nu gratis de documentaire ‘Allemaal Gelijk?’.