Afgelopen weekend heb ik mezelf eindelijk verdiept in de documentaire van Famke Louise. Deze zou namelijk zo goed en emotioneel zijn dat de docu menige kijker kippenvel heeft bezorgd. Om eerlijk te zijn is dat bij mij aardig gelukt. Ik moet zeggen dat ik nooit écht fan was van het fenomeen Famke Louise, maar dat ik na het kijken van deze documentaire toch wel respect heb gekregen voor het meisje.

Schermafbeelding 2018-11-12 om 14.21.51

De documentaire bestaat uit vier afleveringen, die ieder ongeveer een halfuurtje duren. In deze documentaire volgen we Famke in haar hectische leven. Ze vertelt over haar turbulente relatie die ze had met Tim (Snapking) en over de sporen die dit heeft achtergelaten. Ze gaat op schrijverskamp, waar we haar aan nieuwe tracks zien werken en aan haar nieuwe videoclip die wordt opgenomen. Ik ga natuurlijk niet teveel verklappen voor de geïnteresseerden die nog willen gaan kijken, maar zal per aflevering kort toelichten wat ik ervan vond en wat het een beetje in hield.

High

Het begin van Famke Louise, een rijzende wereldster. De aflevering vertelt over de opkomst van deze jonge vrouw en laat ook zien hoeveel haat ze over zich heen krijgt. Persoonlijk schrok ik hier écht heel erg van. In de aflevering zie je een Famke oplezen wat sommige mensen haar toewensen. Van zelfmoordpogingen tot verkrachtingen, je kunt het niet gek genoeg bedenken of het is terug te vinden op haar Instagram. Niet normaal hoe social media een impact kan hebben en dat het ook voorkomt dat er zulke gedachtes en uitspraken kunnen zijn. Ik kan er gewoon met mijn hoofd niet bij, verschrikkelijk is het. Zoals ik al eerder aan gaf ben ik niet echt fan van Famke, maar dit gaat écht werkelijk waar nergens over. Het is bizar hoe deze 19-jarige omgaat met de extreme roem, ambities, offers en vele haters.

Slangen

Na het zien van aflevering 1, kon ik natuurlijk niet stoppen met kijken en moest ik dus ook de tweede aflevering zien. Ze vertelt hierin over haar turbulente relatie met Tim (ook wel bekend als Snapking) en over de sporen die deze relatie heeft achtergelaten. Ik moet eerlijk zeggen dat ik Tim niet ken en tot op de dag van het zien van de documentaire nog nooit eerder over deze knul gehoord had. Het blijkt dus dat hij echt mental issues heeft en een jonge Famke daar ontzettend mee beïnvloed heeft. Voordat ik in details ga treden kun je beter de aflevering bekijken, want dan kun je je precies inbeelden hoe deze relatie gegaan is. In het tweede deel van deze aflevering zien we dat Famke op schrijverskamp gaat en zie je haar aan nieuwe tracks werken. We nemen dus een kijkje achter de schermen hoe Famke haar liedjes maakt en oefent met haar stemgeluid. Al met al leuk beeldmateriaal, zo zie je precies hoe dit leventje eraan toe gaat en wat ze er allemaal voor moet doen.

Zonder Jou

In aflevering 3 staat haar vader centraal. Hierin vertelt Famke voor het eerst wat er echt gebeurd is met haar vader. Een emotioneel verhaal… Moest dan ook zeker een traantje wegpinken. Ook Famke haar moeder zien we vaker in beeld en vertelt hoe ze vroeger heeft ervaren en wat de dood van Famke’s vader voor impact had op hun leven. Volgens Famke heeft ze alle roem nu te danken aan haar vader. Door zijn overlijden is het alleen maar bergopwaarts gegaan met de 19-jarige ster. Je voelt in deze aflevering écht de pijn van zowel moeder en dochter en dat is, al zeg ik het zelf, hartverscheurend.

Bad Bitch Uit Almere

Natuurlijk blijft Famke maar een jonge meid die niet van steen gemaakt is en niet bestendig is tegen al deze roem, drukte en stress. De oververmoeidheid eist zijn uiteindelijk zijn tol en dat is ook niet zo heel erg raar. Ze ligt in de knoop met zichzelf, met aan de ene kant de drang om zichzelf staande proberen te houden en aan de andere kant haar imago te uitten wat haar Famke Louise maakt. Heel plotseling besluit ze dat het genoeg is geweest en verbreekt het contract met haar managers (Bizzey en Jay Jay Boske). Volgens Famke zijn de laatste jaren te verstikkend geweest mede omdat haar managers er zo kort op zaten. Volgens hen was dit nodig voor Famke om een goed ritme te hebben en gezond te leven, maar op een begeven moment knapt er iets bij haar. Ik kan veel respect opbrengen voor zo’n meisje, die de beslissing neemt om op eigen houtje verder te gaan. Of het haar verder omhoog brengt binnen de industrie is nog een dikke twijfel, maar je kunt in ieder geval wel zeggen dat Famke Louise haar eigen keuzes maakt én dat op een 19-jarige leeftijd.

Lees ook: Netflix-tip ”Embrace” voor de zondagavond