Vaak is het leven van een bestaand persoon op beeld nog veel interessanter dan een gewone film. Thank god voor Netflix en haar talloze documentaires. Rustig weekendje op de bank? Begin dan met het checken van een van deze drie documentaires.

Iris

Deze documentaire gaat over fashion-icoon en stoffenontwerpster Iris Apfel. Iris is hoogbejaard en woont in New York. Nog altijd is ze aan het werk, want dit is immers haar passie. In deze documentaire krijg je een kijkje in haar bizar drukke leven en inzicht in de talloze gunsten die andere van haar vragen. Zo wordt Iris vaak om advies gevraagd door grote modehuizen vanwege haar uitgesproken gevoel voor stijl.

 

Fresh dressed

Mode en trends zijn eigenlijk nooit meer echt helemaal nieuw en ook nooit meer echt “geweest”. Deze documentaire gaat over het ontstaan en de ontwikkeling van de hiphop scene en de daarbij behorende kledingstijl. Trackpants en Adidas Superstars, oversized bombers en must have sneakers komen allemaal voorbij. Heel veel van de items die je in deze docu voorbij ziet komen zie je nu dan ook weer in het huidige modebeeld. Een geheel eigen “hiphopo stijl” is ontstaan vanuit de muziek en heeft zich ontwikkeld tot een grote fashion business. De docu is heerlijk om naar te kijken, inspirerend en vernieuwend, mede vanwege interviews met onder andere Kanye West en Pharell Williams.

 

What Happened, Miss Simone?

Als je Nina Simone hoort denk je waarschijnlijk vooral aan “My Baby Just Cares for Me”. Vond je dat al leuk? Dan gaat deze docu je blij maken. Simone was naast een geweldige zangeres ook heel betrokken bij de rechten van African Americans. Simone had geen makkelijk leven: ze had veel psychische problemen en werd vaak slecht behandeld door haar man. Bizar knap dat de makers van deze documentaire een keuze hebben kunnen maken tussen alle verhalen die over Nina Simone te vertellen zijn. Toch is hen dat uitstekend gelukt. Deze documentaire is inspirerend voor heel veel vrouwen op zowel politiek als op muzikaal gebied.