Een sollicitatiegesprek is het moment waarop je jezelf moet verkopen aan je toekomstige werkgever. Je wilt een goede eerste indruk maken, je sterke kwaliteiten laten zien en je sprankelende persoonlijkheid naar voren brengen. Je wilt weggaan met het idee dat je jouw beste kant hebt laten zien. Werkgevers hebben vaak al na een paar minuten door of jij een ja of nee bent. Dit is waar zij naar kijken tijdens het sollicitatiegesprek.

Jouw communicatie skills

In een sollicitatiegesprek ben jij vooral aan het woord over jezelf. Jouw toekomstige werkgever let erop hoe jij communiceert. Praat je langzaam of snel? Beweeg je veel met je handen? Heb je een stopwoordje? De manier waarop je communiceert zegt heel veel over je persoonlijkheid. Wat erg belangrijk is is om goed te luisteren naar de mensen met wie je in gesprek bent, probeer hen in het gesprek te mengen om een goede indruk achter te laten. Neem dezelfde manier van praten aan als degene met wie je in gesprek bent. Dit helpt om wat sneller een streepje voor te krijgen.

Jouw lichaamstaal

Je kan nog zo’n mooi verhaal houden, je lichaamstaal verklapt je ware ik. Je hebt het misschien niet door, maar de interviewer let hier heel nauwkeurig op. Oogcontact, een rechte rug en een vrolijke stemming stralen allemaal zelfverzekerdheid uit. Jouw stemming heeft invloed op de mensen die met jou in de kamer zitten. Wees je er dus goed bewust van hoe je overkomt tijdens je gesprek. Dit kan je een heel eind vooruit helpen.

Hoe je moeilijke vragen beantwoord

In een gesprek komt er vaak een vraag naar voren waarop je het antwoord niet zou weten. Deze zit er expres in om te kijken hoe jij daarmee omgaat. Je toekomstige werkgever wil zien hoe jij handelt als je in een moeilijke situatie terecht komt. Je kunt het beste even goed nadenken over wat je wilt antwoorden, het is niet erg als er een korte stilte valt. Dit laat juist zien dat je zelfverzekerd genoeg bent om niet zomaar wat uit te kramen om een ongemakkelijke stilte te voorkomen.

Of je bij de baan past

De omschrijving van de baan is maar een richtlijn. Het gaat er uiteindelijk niet om of jij perfect bij de omschrijving past. Wat uiteindelijk echt beslist of je de baan krijgt zijn jouw unieke toegevoegde waarden als bonus. Ook je persoonlijkheid is een verborgen factor en of je je een beetje hebt voorbereid op het gesprek. Eerlijkheid en openheid over jouw expertise zal je het verste brengen.

Wat je na het sollicitatiegesprek doet

Wat doe je nu eigenlijk als het gesprek achter de rug is? Laat je nog iets van je horen of wacht je in stilte af op het oordeel? Het is nogal onduidelijk wat er van je verwacht wordt. Wanneer je een kort bedankje stuurt zal het bedrijf zien dat je betrokken bent bij de baan en zullen zij je beter onthouden dan de anderen sollicitanten.

Lees ook:

Zo maak je een verpletterende eerste indruk