Wij vrouwen vinden het soms heerlijk als een man zich dominant opstelt. Natuurlijk moet hij ons niet overheersen, maar soms is tegengas van een man precies dat wat we willen. Niet alleen in bed, ook daarbuiten. Maar als een man dominant zegt dat nog meer over zijn mentale gezondheid dan we denken. Wij vertellen je wat dan.

Mentale gezondheid

Een onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Counseling Psychology, bewijst dat een dominante man een slechtere mentale gezondheid heeft dan iemand die minder dominant is. Tijdens het onderzoek werd er gekeken naar 11 normen en waarden van mannelijkheid. Denk hierbij aan winnen, emotionele controle, risico nemen, geweld, dominantie, playboy-gedrag, zelfredzaamheid, prioriteit van werk, macht over vrouwen, minachting voor homoseksuelen en uitoefenen van status.

dominante-man-eigenschappen-femfem

Normen en waarden

Maar liefst 9 van deze normen en waarden werden tijdens de tests geassocieerd met een ongezonde mentale gezondheid, wanneer er bijvoorbeeld gekeken werd naar gevoelens van sociaal welzijn, angst en depressie. De proefpersonen die veel belang hechtten aan de bevestiging van hun mannelijkheid, waren bijvoorbeeld eerder bereid om risico’s te nemen op het gebied van hun gezondheid. Daarnaast waren ze minder snel geneigd om hulp te vragen bij psychische problemen. Nu klinkt dat hele dominantie toch wat minder aantrekkelijk, nietwaar? Ga eerder voor een man met deze eigenschap, welke wij over het algemeen nog veel aantrekkelijker vinden.