istock 1127220988 1

Is dronken worden van wijn anders dan dronken worden van bier?

Food & Drinks24 apr 2020, 11:01 doorNadja Knol
Veel mensen denken dat verschillende soorten alcohol verschillende soorten katers geven. Ook zijn we van mening dat een wijntje ons heel anders laat voelen dan een biertje. Wanneer we gaan voor gemixte drank kunnen we je al snel vertellen dat de kater een stuk erger gaat zijn dan bijvoorbeeld van een paar wijntjes. Maarklopt dit eigenlijk wel?En waarom denken we dat? Wij leggen het je graag uit.
istock 1127220988 1

Katers krijgen

Een groot element dat onze kater beïnvloed is de aanwezigheid van congeneren. Dit zijn chemicaliën die worden geproduceerd wanneer alcohol wordt gefermenteerd. In donkere dranken zoals rode wijn zitten hier veel van in. Wanneer jij drankjes drinkt waarin veel van dat soort stoffen zitten, ervaar je een intensievere kater. Ons onderbuikgevoel was dus goed. Je voelt je niet anders wanneer je deze drankjes drinkt, maar de kater erna is wel pijnlijker. Daarnaast zijn gemixte drankjes ook van grote invloed op jouw kater.
Het drinken van alcohol met cafeïne, zoals mixdrankjes met Redbull, heeft bijvoorbeeld een ander effect dan het drinken van suikerachtige vruchtensappen. Wanneer jij jouw vodka dus mixt met een energiedrankje, kun jij je een stuk alerter voelen dan met andere drank. Kortom: je merkt minder snel dat je aangeschoten of dronken bent. Vervolgens ga jij nog meer drinken en kun je een grotere kater krijgen. Want; hoe meer alcohol, hoe zuurder de ochtend erna.

Mythes over alcohol

We hebben allemaal zo onze eigen gedachtes als het gaat over alcohol. Wanneer we een wijntje drinken hebben we het gevoel dat we niet zo slecht bezig zijn, maar wanneer we gaan voor een mixdrankje weten we zeker dat we een zware kater krijgen. Toch zijn de meeste gedachtes die wij hebben over dronkenschap en soorten alcohol meestal niet gebaseerd op feiten.
Veel mensen denken dat zij andere emoties krijgen bij andere soorten drank. Dat je van whisky bijvoorbeeld depressieve emoties krijgt. Dit klopt niet. Er hangen namelijk geen soorten emoties aan specifieke soorten drank. Dit ligt allemaal aan jouw eigen lichaam en hoe deze hierop reageert. 'Alcohol is alcohol' zeggen wetenschappers. Alle actieve ingrediënten zijn hetzelfde, of dit nou gaat om bier of een sterke drank. Dit is namelijk ethylalcohol of ethanol.

Hoe meer je drinkt, hoe heftiger de nasleep

Het heeft dus niks te maken met bier of wijn, hoe jij je voelt tijdens of na je dronkenschap. Dat blijkt hetzelfde te zijn. Wel gaat het natuurlijk om de hoeveelheid die je drinkt. Zodra jij meer drinkt op een avond, zul jij meerdere symptomen krijgen in de ochtend: duizeligheid, hoofdpijn of misselijkheid. Deze kunnen ook al optreden tijdens het drinken. Het maakt dus niet uit in welke volgorde of wat je drinkt, maar om de hoeveelheid.

Jouw grens

Denk daarom altijd aan jouw grens als het gaat over alcohol. Jij weet zelf het beste waar jij je goed bij voelt en zodra jij blijft nadenken, ook al lukt dit natuurlijk niet altijd, weet jij hoeveel je kunt drinken om je de volgende ochtend goed te voelen.