Relaties kunnen zwaar zijn. Naast alle mooie, spannende en blije momenten met je vriendje zijn er ook periodes waarbij jullie het bloed onder elkaars nagels vandaan halen. Vooral wanneer je slaaptekort hebt. Je kent het wel: jij komt terug na een lange dag winkelen en wijn drinken  met je vriendinnen en je wilt het liefst op bed neerploffen en lekker gaan slapen. In plaats van dit heerlijke vooruitzicht krijg je een discussie met je vriendje die resulteert in een flinke ruzie. En dit is logisch, want van weinig slaaptekort worden we nou niet bepaald leukere en vriendelijkere mensen.

Onderzoek

Om dit veelvoorkomende fenomeen te bewijzen deden onderzoekers aan de universiteit van Florida onderzoek om te laten zien dat het geheim van een succesvolle relatie samen dutjes doen is. Onderzoekers Heather M. Maranges en James K. McNulty lieten 68 koppels zeven dagen lang vragen invullen. De koppels noteerden hoeveel uren ze de afgelopen nacht hadden geslapen en beoordeelden hun relatie op basis van negen punten waaronder: conflict oplossing, emotie en seks. Daarnaast moesten ze hun relatie een cijfer geven.

Je raadt het al: uit de resultaten van het onderzoek bleek dat wanneer de deelnemers genoeg slaap hadden gehad, ze tevredener over hun relatie waren. Wanneer ze te weinig slaap hadden waren ze ongelukkiger. Logisch. De onderzoekers geloven dat het ‘gelukkig voelen’ wanneer je uitgerust bent, komt doordat koppels negatieve gebeurtenissen wegdenken en kijken naar het grotere plaatje. Dit lukt je niet wanneer je moe en chagrijnig bent. De resultaten zijn niet bepaald baanbrekend.

Doe samen meer dutjes

Maar klinkt dit herkenbaar? Hebben jij en je vriendje na een zwaar weekend ruzie om niks? Dan is hier de oplossing: stop met ruzie maken en doe samen een dutje!