Het thema duurzaamheid is een belangrijk onderwerp, ook in de kledingindustrie. Gelukkig wordt duurzame kleding steeds populairder en hoef je echt geen wereldreis te maken om gewetenloos te winkelen. Wel nee! Je kan gewoon een dagje shoppen in Amsterdam.

duurzaam shoppen FEM FEM

10. Geitenwollenwinkel

Waarom zijn de dieren die op ons bord liggen in de vorm van een biefstuk, kroket of kippenboutje nou zo anders dan onze geliefde paarden en huisdieren? Dit is de vraag die de tweelingzusjes van de Geitenwollenwinkel over het randje duwde om een andere weg in te slaan en naar een diervriendelijker leven te streven. Het resultaat? Een eigen duurzaam merk, toffe samenwerkingen en een eigen winkel. Geitenwollenwinkel verkoopt alleen duurzame kledingmerken die groen, eerlijk en vegan zijn.

Utrechtsestraat 37 


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Geitenwollenwinkel (@geitenwollenwinkel) op

9. Het Faire Oosten

De naam zegt het al, ook dit merk is 100% fair. Zelf vinden ze het bij Het Faire Oosten een verademing dat er steeds meer mensen zijn die duurzaam en eerlijk willen winkelen. Alles in deze winkel is zorgvuldig uitgekozen en moet respect hebben voor het milieu en de maker ervan. Je kan in deze winkel alles kopen van horloges tot keukengerei.

Waldenlaan 208


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Het Faire Oosten (@hetfaireoosten) op

8. Charlie + Mary 

Met als missie om de mode-industrie te verbeteren op hun manier begonnen Charlotte en Marieke, eigenaressen van Charlie + Mary, hun eerlijke concept store.  Om een positieve verandering te maken in de kledingindustrie introduceerde ze het idee True Fashion. True Fashion staat voor eerlijke mode, gemaakt op een duurzame manier. Met 10 jaar ervaring geeft het duo ook advies aan bedrijven over duurzame en eerlijke keuzes.

Gerard Doustraat 84


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Charliemary (@charlieplusmary) op

7. Gekaapt

Na 4 jaar en 8 succesvolle pop-up stores was Gekaapt toe aan een vast stekkie. In 2017 gooien ze, zoals ze het zelf zo leuk zeggen, hun anker uit aan de Kinkerstraat 320.  Gekaapt is helemaal vegan, diervriendelijk en proefdiervrij. Ook toont de winkel een unieke mix op het gebied van fashion, interieur, lichaamsverzorging, food en kinderkleding. Wij zeggen, spring aan boord!

Kinkerstraat 320-324


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Conceptstore GEKAAPT (@gekaaptamsterdam) op

6. Mhoom

Deze ecofashion store verkoopt alleen merken met respect voor dier, mens en milieu. En mocht je toevallig toe zijn aan een kappersbeurt? Dat kan ook bij Mhoon.

Nieuwe Kerkstraat 6H


Dit bericht bekijken op Instagram

let love rule the world ❤❤❤❤❤❤ #pride #amsterdampride #mijnmokum #showyourpride #letloveruletheworld #MHOOM

Een bericht gedeeld door MHOOM (@mhoomamsterdam) op

5. Studio JUX + co

De winkel van Studio Jux + co  heeft wel een hele speciale locatie. Deze winkel zit namelijk in een gerenoveerde garage aan de Ceintuurbaan, but don’t let that fool ya! Naast hun eigen uitgebreide collectie hebben ze een collectie aan producten die zo eerlijk, ethisch en duurzaam mogelijk zijn.

Ceintuurbaan 252


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door studio JUX (@studiojux) op

4. Tom’s

Heb jij een paar schoenen gekocht bij Tom’s? Dan schenk jij samen met Tom’s een paar schoenen aan kinderen in nood. De schoenendozen zijn voor 80% van gerecycled afval gemaakt en de productie van de schoenen 100% duurzaam.  Tom’s verkoopt naast schoenen ook tassen en zonnebrillen. We saved the last for best, Tom’s kassa is namelijk ook nog eens een koffiebar. Koop je een kopje? Dan doneer je schoon drinkwater voor mensen die het hard nodig hebben. Het motto van Tom’s is dan ook “jij iets goeds, mensen in ontwikkelingslanden óók iets goeds”.

Runstraat 13


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door TOMS (@toms) op

3. Sukha 

Deze winkel is een van de bekendste concept stores in Amsterdam. Hun eigen producten zijn allemaal ethisch verantwoord én handgemaakt in India, Nepal, Marokko, Peru, Indonesië en Nederland. De betekenis van Sukha is ‘joy of life’ in Sanskrit. En als we een kijkje nemen naar het mooie interieur en de producten in de winkel zien we dat helemaal terug.

Haarlemmerstraat 110


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Atelier Sukha (@ateliersukha) op

2. Afriek

Weet jij waar al jouw spullen vandaan komen? Waarschijnlijk niet. Kledingwinkel Afriek vind dat kleding veel mooier word als je het verhaal erachter kent en daarom delen ze hun verhaal met trots. Afriek creëert een kleurrijke en inspirerende collectie van handgemaakte kleding ontworpen in Nederland. De kleding word op een eerlijke wijze geproduceerd door kleermakers in het Afrikaanse land Rwanda. Als je een jasje van de kledingwinkel koopt zit daar standaard een foto bij van de kleermaker, zodat je precies weet wie jouw kleding heeft gemaakt.

Molsteeg 8


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Afriek (@afriek) op

1. Lena the Fashion Library

Bij Lena the Fashion Library doen ze het net even anders. Je kan daar namelijk kleding kopen én lenen van opkomende designers, duurzame labels en vintage. Super handig als je niet zeker bent over een jurkje of je na een dag die broek toch niet zo leuk vind. Als je jouw geleende kledingstuk na een maand nog steeds mooi vind kan je die alsnog kopen!

Westerstraat 174H 


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door LENA the fashion library (@lena_library) op