Vrouwen zien na de bevalling de kilo’s op de weegschaal dalen terwijl mannen ze juist zien stijgen. Waar ligt dat en hoe veel kilo komen mannen gemiddeld aan in een eerste jaar vaderschap? Wij geven je de antwoorden.

baby vader zwangerschap

Aankomen tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap komt een vrouw natuurlijk aan. Dit komt doordat er een klein kindje groeit in de buik dus het hoort erbij. Toch begint het bij mannen ook al tijdens de zwangerschap. Mannen zien het getal op de weegschaal namelijk ook al groeien zodra de positieve zwangerschapstest een feit is.

Aankomen in het eerste jaar vaderschap

Waar vrouwen na de bevalling langzaamaan weer kilo’s kwijtraken, blijkt dat bij mannen iets anders te gaan. Mannen raken de aangekomen kilo’s van tijdens de zwangerschap namelijk vaak niet kwijt. Sterker nog: er komen er nog meer bij. LighterLife Fast deed onderzoek bij 1500 mannen en kwam erachter 22% van deze mannen meer dan 6,5 kilo aankwamen na het krijgen van een kindje. Het gemiddelde gewicht dat mannen erbij zien komen tijdens het eerste jaar als kersverse vader ligt zelfs nog hoger. Mannen blijken namelijk gemiddeld 8,5 kilo aan te komen.

Gebrek aan energie

De nieuwe kilo’s die mannen erbij zien komen, zijn natuurlijk wel te verklaren. Het is niet zo dat mannen ineens een stuk meer eten en daardoor veel aankomen. Het heeft voornamelijk te maken met het gebrek aan tijd en energie. Mannen hebben voor het krijgen van een kindje gemiddeld gezien zo’n 75 minuten per dag meer de tijd om zelf dingen te doen. Na de bevalling is er dus gewoonweg veel minder tijd op een dag om te blijven bewegen. Sporten is minder prioriteit en dus hebben mannen minder kans om calorie├źn te verbranden.

Maar dat is natuurlijk niet het enige wat meespeelt. Kersverse vaders hebben namelijk ook nog eens een stuk minder energie. Baby’s zorgen voor gebroken nachten en een stuk minder slaap. Het zal je dan ook niet verbazen dat ook mannen na de bevalling een stuk minder energie hebben. Als er dan een gaatje vrij komt, blijven mannen ook liever gewoon op de bank liggen.