Als je voor het eerst naar Berlijn gaat, heb je nog geen idee wat je kunt verwachten. Oke het is een stad met veel bezienswaardigheden, kunst en cultuur maar je dat natuurlijk niet alleen. Omdat ik over een tijdje zelf voor het eerst naar Berlijn ga ging ik op onderzoek uit en deel dit graag met jullie. Hoe zorg ik ervoor dat ik niet alleen maar rondjes door het centrum loop en de standaard toeristenplaatjes bezoek? En naar welk centrum van Berlijn ga ik? Want ja, Berlijn heeft er meerdere.

Picture by Unsplash
Picture by Pinterest

Berlijn heeft naast bezienswaardigheden als: de Brandenburger Tor, Fernsehturm, Reichstag en het Joods monument, nog zoveel meer te bieden. Ook de andere kant van de stad is zeker de moeite om te ontdekken. Veel toeristen laten weten dat de stad vrij ‘leeg’ lijkt. Dit kan komen omdat het centrum van Berlijn zwaar beschadigd is geraakt in de tweede wereldoorlog en ook van een Berlijnse muur dwars door de stad is het niet veel gezelliger geworden. Toch zijn er talloze wijken met leuke koffietentjes, originele musea en leuke winkelstraten te vinden. Dus laat je niet afleiden door alle verplichte bezienswaardigheden die je tijdens je eerste keer Berlijn moet zien, en neem de onderstaande tips mee!

1. Boxhagener Platz

In vrijwel alle reisgidsjes over Berlijn staat dat de Simon Dach Strasse dé kroegenstraat van Berlijn is. En hoewel dit absoluut helemaal waar is, is het toch niet de allerleukste straat in de Boxhagener Kiez. Want de wijk heeft nog zoveel meer leuks te bieden dan alleen die straat! Sla daarom eens af naar de gezellige Boxhagener Platz, waar allerlei leuke winkeltjes en restaurantjes omheen zitten. Haal een kop koffie bij Mokofuk of een burger bij Burgeramt en geniet van het mooie weer midden op de platz. Ook in de omliggende straten kun je heel goed terecht, favorieten zijn Silo, Café Szimpla, Düsselmaier, Cozy en Il Ritrovo. Hou je van winkelen? Wandel dan eens door de Gärtnerstrasse en over de Wühlischstrasse voor een hoop leuke boetiekjes, waaronder favoriet Schwesterherz! En als dat nog niet genoeg is, is er elke zaterdag een leuke weekmarkt en elke zondag een gezellige vlooienmarkt op de Boxhagener Platz van 10:00 tot 16:00 uur.

2. Mauer Panorama van Assisi

De meeste toeristen lopen bij Checkpoint Charlie rond om een idee te krijgen van de vroegere grensovergang. Helaas is er – net als met vrijwel de gehele Berlijnse muur – vrijwel niets meer van te zien. Wil je toch een goed beeld krijgen van de Berlijnse Muur, hoe het leven rond de muur eruit zag en wat voor sfeer daar hing, bezoek dan de indrukwekkende Mauerpanorama van Yadegar Asisi. De enorme panorama is 15 meter hoog en ruim 60 meter breed. Met licht, geluid en de levensechte tekeningen, is het een bijzondere ervaring. Toptip: Met je Welcome in Berlin card krijg je 25% korting. En op maandagmiddag na 16 uur, mag je voor een vrijwillige bijdrage de Panorama betreden!

3. Kantini in Bikini

Onlangs werd er in het superleuke concept-store winkelcentrum Bikini n Charlottenburg, een heuse ‘kantini‘ geopend. Het is een speciale afdeling van Bikini in de zijvleugel waar alle fijne foodstandjes te vinden zijn om zo gemakkelijk een lekkere hapje eten halen. Er is voor iedereen wat lekkers. Van Mexicaanse burrito’s krijgen, Berlijnse currywurst en low carb en vegan bowls tot bibimbap en hummus bij Djimalaya.

4. Vijf originele koffietentjes

Als je de Berlijners wil leren kennen, doe dan zoals de Berlijners doen. Dat betekent overdag een héleboel koffie drinken en door Berlijn slenteren. De koffiecultuur is erg belangrijk in Berlijn, daarom openen er regelmatig nieuwe koffietentjes in Berlijn. Ik vond er een paar die een bezoekje waard schijnen te zijn!

  1. The Visit Coffee Wedding
  2. Bonanza Kreuzberg
  3. Brammibals Donuts
  4. 19 Grams Coffee
  5. Kaffeebar Kreuzberg

5. Check het uitzicht

Kollhoff Tower (Panoramapunkt) is een favoriet. Vanaf deze wolkenkrabber heb je een geweldig uitzicht over de stad, én kun je in de buitenlucht staan en de wind door je haren laten wapperen. Tickets kosten 7,50 per stuk en de lift naar boven is één van de snelste van Europa (al zeggen ze dat volgens mij overal).

6. Waterfiets huren bij het Insel der Jugend

Je zou het misschien niet zeggen maar Berlijn is een hele waterrijke stad. Met de Spree, het Landwehrkanal en talloze meertjes, kun je heerlijk watersporten in de stad. Zomers is het altijd een erg leuk idee om een kano of waterfiets te huren en zo Berlijn vanaf het water te bekijken. Midden in het centrum van Berlijn is dat vanwege de enorme hoeveelheid rondvaartboten níet zo’n goed idee, maar waar het wel heel goed kan is bij het Insel Der Jugend, in de Spree. Hier waterfiets je langs het prachtige Treptower Park, door de Rummelsburger Bucht en langs het schiereiland in de Spree, dat er vanaf het water ontzettend schilderachtig uitziet. Echt een toplocatie!

8. Ontbijten buiten de deur

Veel hotels in Berlijn bieden voor een meerprijs een ontbijt bij de overnachting aan. Lekker makkelijk als je de eerste keer naar Berlijn komt, maar als het ontbijt niet bij de hotelprijs inbegrepen is, is dit vaak erg duur. Bovendien kun je bijna overal in Berlijn heerlijk buiten de deur ontbijten. Dit is een fijne manier om tussen andere Berlijners je dag te beginnen. Talloze grote café’s bieden brunches aan, vaak vanaf een tientje per persoon. Maar ook ontstaan er steeds meer speciale breakfast-restaurants. Dit zijn eetgelegenheden waar je de héle dag door kunt ontbijten! Een van de meest recente ontdekkingen is A Never Ending Love Story, een schattig ontbijttentje in Charlottenburg waar je voor ruim onder tien euro heerlijk kunt ontbijten. Van pancakes en french toast, tot roerei en natuurlijk gewone broodjes, alles staat hier op de kaart.

10. Rondleidingen door Berlijn

Een hele leuke manier om Berlijn te ontdekken en meer over de stad te leren, is door met een gids mee te gaan. Tijdens een wandeling van 2,5 à 3 uur, wordt er van alles verteld over bijvoorbeeld de DDR of de Berlijnse muur en zie je interessante en minder bekende delen van de stad. Het is een onwijs leuke manier om Berlijn te leren kennen, zonder dat je telkens het afgezaagde rondje langs de Brandenburger Tor, Reichstag en over de Potsdamer Platz maakt.

Het bracht mij op veel leuke ideetjes en heeft mijn zin nog meer aangewakkerd! Mocht je (voor het eerst) naar Berlijn gaan, neem deze tips dan vooral mee!

Geïnspireerd geraakt en wil je nog meer leuke stedentrips plannen deze herfst? Lees dan ook eens: Deze stedentrips zijn prachtig in de herfst