Sommige mensen moeten er niet aan denken en andere kunnen niet zonder: een snack voor het slapen. Soms is het yoghurt met muesli op de zondagavond om de nieuwe week te verwelkomen. Voor andere zijn het die snoepjes waar je al de hele dag zin in had. Persoonlijk hoor ik vaak dat het niet goed voor je is, je lichaam zou het niet kunnen verteren en je zou er ‘dikker’ van worden. Is dit waar en kan ik nu nooit meer genieten van die nodige snack voor het slapen gaan? De wetenschap legt het uit.

s avonds eten FEM FEM

Eten, slapen en verteren

De eerste fabel dat het je lichaam geen eten zou kunnen verteren tijdens je slaap wil ik persoonlijk verwerpen, dat is niet waar! Je lichaam is prima in staat om twee dingen tegelijk te doen, eten en slapen dus. Toch is eten voor het slapen niet the best move voor iedereen. Dat heeft allemaal met ons maag- en darmstelsel te maken. Tussen je maag en slokdarm zit een belangrijke spierklep. Deze klep zorgt ervoor dat de inhoud van je maag ook daar blijft en verder kan verteren. Soms blijft deze klep open, de kans is groter dat de klep open blijft als je ligt. Dan komt je eten terug naar boven, beter bekend als: brandend maagzuur.

Dit hele gebeuren kan getrieerd worden als je eet en dan gaat liggen en dat is, toevallig, precies waar we het over hebben. Hey, iedereen heeft van tijd tot tijd last van brandend maagzuur. Het is heel normaal dus er hoeven nog echt geen alarmbellen af te gaan. Als je het vaker hebt dan twee keer in de week wel.

Door te snacken voor het slapengaan kan je ook last krijgen een slechte spijsvertering, ook niet zo leuk. Bij een slechte spijsvertering heb je te maken met meerdere symptomen zoals: buikpijn, misselijkheid, een opgeblazen gevoel en een brandend gevoel. Ook al is het misschien niet de fijnste ervaring is het net zoals met brandend maagzuur niks om je zorgen over te maken als het niet langer dan twee weken aanhoudt.

Heb je al last van een van deze twee ongemakken? Dan kan het wel erger worden als je eet voor het slapen gaan. Het wordt dan ook steeds vaker geadviseerd om twee tot drie uur te wachten met slapen wanneer je hebt gegeten. De grootte van je snack is ook belangrijk als je deze ongemakken ervaart. Grotere maaltijden nemen logischerwijze meer tijd om verteert te worden. Hoe voller je buik is, hoe langer het duurt totdat alles verteert is. Hoe voller je buik is voordat je gaat slapen, hoe groter de kans is dat je symptomen van brandend maagzuur of een slechte spijsvertering gaat ervaren.

Eten, slapen en nachtrust

Maar hoe zit het dan met je nachtrust? Als je last hebt van brandend maagzuur of buikpijn is dit niet bevorderlijk voor je nachtrust, dat is logisch. Ook het gevoel hebben dat je te vol zit kan je precious nachtrust aardig in de weg zitten. Je hebt het waarschijnlijk zelf niet eens door, maar door dat volle gevoel komt je lichaam lastiger in een diepe slaap. Het resultaat? Je bent een stuk chagrijniger en hebt niet genoeg uitgerust waardoor jij je dag niet goed kan beginnen.

Ervaar je deze problemen niet? Dan is er niks mis met snacken voor het slapen gaan. Een vaste routine kan goed voor je zijn, je lichaam en hoofd zitten als het ware op een lijn. Is eten voor het slapen jouw manier om jezelf even lekker in de watten te leggen? Dan moet je daar vooral niet mee stoppen. Als je wel last krijgt van slapeloosheid of vermoeidheid in de ochtend, dan hoeft dat niet gelijk te betekenen dat het eten de boosdoener is. Ongeveer 7,000 verschillende redenen kunnen de oorzaak zijn! Probeer dus geen conclusies te trekken maar een ‘slaap dagboek’ bij te houden om te ontdekken wat er mis is.

Conclusie: er hoeft niks mis te zijn met eten voordat je gaat slapen. Ervaar je wel problemen? Probeer dan eerst je maaltijd kleiner te maken en eten te vermijden die te vet, gekruid of zuur is.