Hoewel driekwart (74%) van de Nederlanders vindt dat we te weinig lief zijn voor elkaar, heeft 84 procent de afgelopen week in zijn of haar ogen nog iets goeds gedaan voor een ander. Dit blijkt uit onderzoek van Milka. Ook kwamen ze erachter wat de meest voorkomende goede daden zijn. Denk hierbij aan spontane hulp op straat met boodschappen bijvoorbeeld op helpen met oversteken. Om elkaar te stimuleren om iets liefs voor elkaar te doen heeft Milka dit jaar voor het eerst het liefste postkantoor van Nederland geopend.

milka onderzoek FEM FEM

Lief zijn als norm

Bijna alle Nederlanders (95%) gaven aan dat ze het normaal vinden om iets liefs te doen voor een ander. Een goede daad voor het eigen gezin en de partner is van alledag en ruim een derde (32%) heeft het afgelopen jaar ook iets liefs gedaan voor een onbekende.

Top 5 dingen die we voor een ander doen:

  1. Spontane hulp op straat (oversteken, boodschappen tillen) – 70%
  2. Verrassen met een cadeau of bos bloemen – 50%
  3. Vrijwilligerswerk – 45%
  4. Hulp in het huishouden – 38%
  5. Spontaan een kaartje sturen – 36%

Voor wat, hoort wat?

Het doen van een goede daad vinden we vanzelfsprekend, maar het lijkt erop dat sommige mensen ook iets terug verwachten. Tenminste, het ligt aan de leeftijd want er is duidelijk een verschil tussen jong en oud. Want waar slechts 15 procent van de 65-plussers iets terug verwacht na een goede daad, geldt voor bijna de helft (46%) van de jongeren ‘voor wat, hoort wat’. De waardering die je krijgt van de goede daad is ook van groot belang (74%), terwijl slechts 42 procent van de 85-plussers hier waarde aan hecht. Ook geeft de helft van de jongeren aan dat ze veel vaker een goede daad zouden verrichten, mochten ze meer tijd hebben.

Geluksgevoel

De belangrijkste reden om iets liefs te doen voor een ander is voor drie op vier Nederlanders (75%) dat het hen een goed gevoel geeft. Ap Dijksterhuis, psycholoog en hoogleraar aan de Radboud Universiteit en expert in geluk, legt uit: “De effectiefste manier om gelukkig te worden, is door te proberen anderen gelukkig te maken. Recent onderzoek heeft aangetoond dat wanneer mensen iets geven aan een ander, het reward-center flink wordt geactiveerd, dit is het netwerk dat prettige dingen registreert zoals lekker eten. Iets doen voor een ander maakt dus gelukkig.”

Het tederste postkantoor van Nederland 

Geluksgevoel wordt door ruim een derde (36%) omschreven als ‘het ontvangen van een kaartje in de bus’. Reden genoeg dus voor Milka om in de decembermaand, in samenwerking met Hallmark, in 10 steden in Nederland het tederste postkantoor van Nederland (zie hier in welke steden) te openen. In dit pop-up postkantoor zijn drie speciaal ontworpen kaarten te vinden die je gratis kunt verzenden naar iemand die je graag zou verrassen. Om het nog specialer te maken zitten er bij elke kaart twee stukjes Milka chocolade die de ontvanger zelf kan opeten of kan delen met een ander. Deze activatie sluit aan bij de missie van Milka; een meer tedere wereld.

Afijn, iets goed en liefs doen voor een ander met kerst is fantastisch maar misschien ook een goede voornemen voor 2020?