Iedereen wil langer en gezonder leven, maar vaak weten we niet hoe. Er is zoveel informatie als het gaat om voeding en diëten, dat we door de bomen het bos niet meer zien. Nu is er een dieet dat geassocieerd wordt met mensen die langer dan 100 jaar leven: maak kennis met het Blue Zone Diet.

Bron: Pinterest
Bron: Pinterest

Wat is het Blue Zone Diet?

Het dieet komt van levensduur expert Dan Buettner, wie de eetpatronen van de mensen in de ‘Blue Zone’ heeft gevolgd. Met de Blue Zone worden 5 regio’s bedoeld wereldwijd waar een hoog aantal mensen woont die ouder dan 100 jaar worden.

Wat zijn de Blue Zones?

De Blue Zones zijn de plekken op de wereld waar mensen het oudst worden. Er zijn er in totaal 5: Okinawa, Japan; Sardinië, Italië; Nicoya, Costa Rica; Ikaria, Griekenland; en Loma Linda, Californië.

Wat is het Blue Zone Diet?

Het maakt eigenlijk niet uit in welke van de 5 zones je woont, er gelden dezelfde princiepen.

#1 Plantaardig (voor het grootste gedeelte)

Mensen in de Blue Zone eten voor het grootste deel fruit, groenten, volkoren graanproducten, noten, peulvruchten en zaden. Ongeveer 95% van het dieet bestaat uit planten.

#2 Sommige vissoorten

Hoewel vis een deel uitmaakt van hun dieet, eten ze niet meer dan 85 gram vis per dag. Over het algemeen eten ze 2 of 3 keer vis per week.

Bron: Pinterest
Bron: Pinterest

#3 Gezonde vetten

In plaats van het eten van bewerkte oliën; als plantaardige oliën en canola olie, focust het Blue Zone dieet zich meer op gezonde vetten als olijfolie, noten en zaden. Ze eten ongeveer twee handjes noten per dag!

#4 Bonen

Mensen in de Blue Zone eten op z’n minst 1 cup (128 gram) bonen per dag.

#5 Donkere bladgroenten

Donkere bladgroenten zijn een hoofdbestanddeel in het Blue Zone dieet. Vooral soorten als snijbiet, spinazie en boerenkool.

#6 Eieren (soms)

Eieren maken een deel uit van hun dieet, maar het eten van eieren wordt wel gelimiteerd tot 2 tot 4 keer per week.

Bron: Pinterest
Bron: Pinterest

#7 Zo min mogelijk zuivel

Koemelk wordt vrij weinig gedronken in het Blue Zone dieet. Soms wordt er wel geiten- en schapenmelk gedronken; vooral in Ikarian en Sardinië.

#8 Bijna geen vlees

Varken, kip en andere vleessoorten worden nauwelijks gegeten. Denk ongeveer aan minder dan 60 gram 5 of 6 keer per maand.

#9 Volkoren granen

Brood wordt weldegelijk gegeten, maar dan wel volkoren of zuurdesem. Ook worden er volkoren graanproducten als bruine rijst, havermout en gerst gegeten.

#10 Geen bewerkte voedingsmiddelen

Er worden zoveel mogelijk producten gegeten die zo min mogelijk bewerkt zijn. Dus; voedsel wat uit de natuur komt en niet uit de fabriek.

#11 Geen toegevoegde suikers

Eigenlijk eten mensen uit de blauwe zones alleen zoetigheden als er iets te vieren valt. Niet op dagelijkse basis dus.

#12 Alcohol met mate

Het alcoholgebruik wordt gelimiteerd tot 1 of 2 glazen rode wijn per dag. De voordelen van het drinken van rode wijn komen van de stof resveratrol; een antioxidant dat helpt tegen veroudering.

Lees ook: Deze voedingsmiddelen horen sowieso thuis in een gezond eetpatroon