Blaasontsteking: zó vervelend. Er gaan een hoop dingen rond over de urineweginfectie. Zo zouden er oorzaken zijn waarom je het krijgt en er zouden wat remedies zijn om er zo snel mogelijk van af te komen. Diegene die jou zijn ingepraat, zijn allemaal fabeltjes. Echt? Ja! Wij zetten ze op een rijtje voor je.

Fabels blaasontsteking oorzaken
Bron: Unsplash

1. Alleen vrouwen krijgen het

Dat een blaasontsteking voornamelijk bij vrouwen voorkomt, is een feit. En dat er zelfs wordt geschat dat vrouwen minstens één keer in hun leven het kwaaltje krijgen, is ook géén fabel. Maar het is de grootste onzin ooit dat alleen vrouwen een blaasontsteking kunnen krijgen.

Klopt, vrouwen hebben inderdaad meer daar meer kans op dan mannen (vanwege de kortere plasbuis bij vrouwen), maar dat betekent niet dat mannen er geen kunnen krijgen.

2. Je krijgt het nadat je heb lopen rotzooien in de slaapkamer

Naja, deze is deels waar. Tijdens de geslachtsgemeenschap kunnen er bacteriën in de urinebuis worden ‘geduwd’, waardoor er een blaasontsteking na het vrijen kan optreden. Maar dat is niet de enige oorzaak.

De kans dat je een blaasontsteking krijgt is groter wanneer je uitgedroogd bent (genoeg water drinken dus), je je urine te lang ophoudt of als je een medische aandoening hebt. Ben je niet actief tussen de lakens, dan kan je alsnog een blaasontsteking om de bovenstaande oorzaken krijgen.

3. Wassen met water en zeep is dé remedie

Mocht jij je down under áltijd met water en zeep wassen, stop hier dan per direct mee! Ga liever niet in de weer met zeep, doekjes of een ander product dat beweert dat het je daar beneden fris laat voelen of ruiken.

Het is uiteraard wel belangrijk dat jij je doos schoonhoudt, maar doe dit voorzichtig én alleen met water. Andere troep dan water kan namelijk de pH-waarde en het bacteriële evenwicht in je intieme zone aantasten, waardoor je juist vatbaarder wordt voor infecties.

4. Kou is een oorzaak

“Kleed je goed aan, anders krijg je een blaasontsteking”, hebben we allemaal wel eens gehoord. De theorie van dit fabeltje is namelijk het volgende: je bekkenbodemspieren zouden zich minder goed kunnen ontspannen door de kou, waardoor je minder goed zou leegplassen. Hierdoor ontstaat de kans dat bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen en een blaasontsteking kunnen veroorzaken.

Klinkt best logisch, waardoor we het automatisch gaan geloven, maar is het dan ook écht zo of niet? Ondanks dat het vaak in de praktijk gezegd wordt, is er wetenschappelijk weinig bewijs voor om deze theorie te bevestigen.

5. Cranberrysap geneest

Heb je ooit een blaasontsteking gehad, dan heb je van alle hoeken van de kamer het woord “cranberrysap” gehoord. Volgens héél veel mensen zou cranberrysap dé ultieme remedie zijn voor je blaasontsteking.

Maarre, helaas moeten we je teleurstellen. Er is namelijk geen specifiek wetenschappelijk bewijs dat cranberrysap daadwerkelijk je kwaaltje zou genezen. Jammer!