“Aaaaaah, dat wil ik ook”,  roep je vanaf de bank tijdens het kijken van een romantische film. Ja, daar gaat het dus wellicht mis. Is het kijken van zulke films wel goed voor je relatie?

Romantische films invloed eigen relatie
Bron: High School Musical

Bosje bloemen aub

De Australische relatietherapeut Gabrielle Morrissey onderzocht de kijk op romantische films van duizenden mensen. Bijna de helft gaf aan dat hun kijk op een “goede relatie” is veranderd door het kijken naar die romantische films. We zijn er namelijk allemaal mee opgegroeid. Vroeger hoopten we allemaal op een love story als Troy en Gabriella van High School Musical. Of hoe Noah van The Notebook, naar Allie toereikt en haar onder stormende regen haar zoent. We verwachtten destijds een happy ending, maar in realiteit is dat niet altijd zo. Ja, in de films wel, maar in het echte leven niet.

Twintig procent van de mensen die meededen aan het onderzoek, verwacht cadeaus en bloemen van hun partner. En iets meer dan twintig procent verwacht dat een partner je zonder woorden begrijpt. Nou, dat is helaas niet het geval. Volgens Morrissey veranderen we hierdoor in nog-lang-en-gelukkig-verslaafden.

Relatie problemen

Of je het wilt of niet, elke relatie heeft zijn of haar problemen. Het accepteren van moeilijke momenten – die erbij horen – en kijken naar wat je wél hebt, in plaats van wat je niet hebt, dat is toch eigenlijk prachtig? Want dat is liefde: accepteren dat je partner niet perfect is. En jijzelf al helemaal niet.

Je ziet het alleen amper in films, omdat romantic movies alleen de ideaalbeelden van liefde willen laten zien. Een doodnormale dag bestaat namelijk vaak niet uit spontane bossen bloemen, liefdesverklaringen én urenlange sessies in bed. Begrijp ons niet verkeerd, het klinkt als muziek in de oren, maar daar gaat het dus juist mis. Dat ideaalbeeld hebben we van romantische films en helaas is dat gewoon alles behalve de realiteit.

En nu?

We verbieden je alles behalve te stoppen met het kijken van die films, sterker nog: kijk ze gewoon. Het is alleen wel belangrijk dat je een film kan onderscheiden met de realiteit. Verwachtingen zorgen alleen maar voor teleurstellingen. Wil je toch een bosje bloemen van je partner krijgen? Laat het ze stiekem weten. En anders koop je ze toch gewoon zelf? Boeie!