De feestdagen komen er weer aan en dat is overal te zien. Als je de stad in gaat zie je bijna overal alweer vakantiegangers en mensen die last minute nog opzoek zijn naar een cadeautje. Ondertussen loop je zes keer langs een oliebollenkraam en krijg je overal lekkernijen voor je neus geschoteld, probeer die verleiding maar eens te weerstaan. Als je niet wilt aankomen tijdens de feestdagen en je jezelf niet schuldig wilt voelen over alles wat je eet, lees dan vooral even deze tips.

Tip 1. Maak gezonde lekkernijen

Dat het kerst is betekend niet dat alles ongezond hoeft te zijn. Krijg jij de taak om de koekjes of cake voor bij de koffie te verzorgen of het dessert? Duik dan de keuken in en probeer een gezonde variant te maken. Er zijn genoeg gezonde recepten die nét zo lekker zijn als die toetjes met al die onnodige suikers en room.

Tip 2. Balans

Een gezonde levensstijl draait om balans, dit ook tijdens de feestdagen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om bij het hoofdgerecht geen koolhydraten te eten, zodat je die weer compenseert in het toetje. Je kan namelijk gerust een stuk tiramisu pakken die klaar staat als dessert, probeer alleen de verleiding te weerstaan om niet twee of drie van die stukken te pakken.

Tip 3. Doe je workout gewoon thuis

Over het algemeen zijn vrijwel alle fitnesscentra gesloten tijdens kerst, maar dat hoeft niet te betekenen dat je geen workout kunt doen. Ga in de ochtend een lekker rondje hardlopen of doe een (HIIT)workout die je gewoon in de woonkamer uit kan voeren. Ook is een wandeling na de lunch of brunch een goede manier om toch even te bewegen.

unhappy woman sitting next to christmas tree
unhappy woman sitting next to christmas tree

Tip 4. Water

Drink overdag veel water en/of groene thee. Zo blijft je lichaam alle afvalstoffen wegvoeren en voel je jezelf ook een stuk beter.

Tip 5. Alcohol de boosdoener

Tijdens de kerstdagen en vooral ook nieuwjaar wordt er twee, misschien wel drie keer zoveel alcohol genuttigd. Dat zijn een hoop calorieën en suikers. Hier kun je dus het meeste verschil maken. Probeer te letten op hoeveel je drinkt en drink tussendoor ook geregeld wat water. Dat glaasje champagne om 12 uur hoef je echter niet te laten staan hoor.

Tip 6. Geniet

Maak je niet al te druk tijdens de feestdagen. Bij een gezonde leefstijl mag je ook af en toe alles loslaten. Het belangrijkste is dat als je al die lekkernijen eet, je er ook optimaal van geniet. Dus pak dat stuk taart, pak dat glaasje champagne en geniet van de tijd met je vrienden en familie, de dagen erna kun je dan weer volop en met nieuwe energie werken aan je doelen.

Fijne feestdagen allemaal.