We hebben er allemaal wel eens last van: angsten. Het is vaak onverklaarbaar waar ze vandaan komen, maar ze zijn er nou eenmaal en dat betekent dat je er mee te dealen hebt. Angsten zijn lastig te overwinnen, maar zodra je de stap gezet hebt, voelt dit meteen als een opluchting. Er zijn een aantal feiten over angst en hoe je ermee omgaat. Wij vertellen het je.

feiten over angst
Bron: 13 reasons why

Feiten over angst

Er zijn een aantal feiten over angst die jou kunnen helpen om jezelf beter te begrijpen. Daarnaast vertellen we je natuurlijk ook hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

1. Er zijn vijf angsten die ieder mens heeft

Als je dacht dat je de enige was, hebben wij goed nieuws. Ieder mens heeft namelijk angsten en de meeste angsten delen we met z’n allen. Dit zijn vijf angsten die we allemaal hebben.

  1. Angst om te sterven
  2. Angst voor pijn
  3. Angst om de regie te verliezen
  4. Angst om gescheiden te worden (van je geliefden, bijvoorbeeld in de vorm van afwijzing)
  5. Angst voor schaamte

Aangezien ieder mens last heeft van bovenstaande angsten, kun je er dus met iedereen over praten. Angsten zijn vaak nog taboe, maar door er open over te zijn kunnen we deze taboe doorbreken.

2. Je hersenen gebruiken angst om jezelf te beschermen.

Hoewel we angst vaak als iets negatiefs zien, is dit eigenlijk helemaal niet zo. Je hersenen gebruiken angst namelijk om jou te beschermen. Je lichaam reageert daar vervolgens altijd anders op. Angst kan zich uiten in fight, flight of freeze. Dat betekent dat je er of tegen vecht, of je vlucht of je bevriest.

Maar hoe ga je hiermee om? Wanneer je angst ervaart is het lastig om jezelf bij de les te houden. Je eerste reactie is immers vechten, vluchten of bevriezen. Toch is het belangrijk om deze reactie van jezelf te herkennen, zodat je je eigen gedrag kunt doorbreken. Als je dit vervolgens herkent, kun je gebruik maken van een ademhalingstechniek. Adem een aantal keer goed in en uit en je zal merken dat je er beter mee om kunt gaan.

angst
Bron: Pinterest

3. Veel angsten stammen uit een eerder tijdperk

Veel angsten zijn tegenwoordig niet meer zo heel relevant. Denk bijvoorbeeld aan de angst om gescheiden te worden van de mensen van wie je houdt. Vanuit jouw drive om te moeten overleven, ervaar je deze angst. Tegenwoordig hoeven we niet meer zo te ‘overleven’ zoals dat vroeger moest.

Waarschijnlijk lijkt het in eerste instantie alsof de wereld vergaat wanneer je deze angst ervaart. Het is daarom belangrijk om het voor jezelf niet groter te maken dan het is. Je wordt tegenwoordig niet meteen aan je lot overgelaten als je gescheiden wordt van je geliefden. Er bestaan nog genoeg kansen en mogelijkheden om je leven door te zetten. Probeer dus altijd te relativeren!

4. Angst is een dooddoener

Soms zelfs letterlijk! De stress en angst hebben namelijk een grote impact op jouw immuunsysteem, waardoor het een echte aanval is op je lichaam. Als je te lang gebukt gaat onder angst en stress, kan je ziek worden of zelfs overlijden.

Dit hoeft natuurlijk niet zo af te lopen. Het is gewoon belangrijk dat je goed blijft zorgen voor je mentale gezondheid. Dat betekent sporten, hobby’s uitvoeren, rust nemen en connecten met vrienden en familie.

5. Je angst in de ogen kijken, maakt je een sterker persoon

Het is een grote en moeilijke stap om je angsten in de ogen te kijken, maar uiteindelijk levert het zo veel op. Van te voren kun je waarschijnlijk niet bedenken hoe goed het gaat zijn voor jou om je angsten te overwinnen.

Natuurlijk kun je pas je angsten overwinnen als je hier klaar voor bent, maar het helpt wel om je mindset aan te passen. Vergelijk de angst die je voelt met het doen van iets nieuws. Iets nieuws doen is namelijk altijd een beetje spannend, toch? Ook dat overkom je uiteindelijk. Zo werkt het ook met je angsten!

Lees ook: 6 manieren om angst te verminderen