De vagina is een mysterie voor veel mensen. Het is een wonderlijk stukje lichaam, het kan je laten trillen van genot en het kan leven schenken. Eigenlijk raar dat veel mensen er niets tot weinig van afweten. Er gaan zoveel mythes en verkeerde informatie de ronde dat je soms niet meer weet wat je moet geloven. Door deze feitjes over de vagina ben jij weer helemaal op de hoogte.

vagina-vrouwenlichaam-FEMFEM

Vagina

De naam vagina wordt vaak verkeerd gebruikt. We bedoelen dan eigenlijk de vulva. Met deze benaming omvat je de schaamlippen, de clitoris, de uitgang van de urinebuis en de toegang naar de baarmoeder. Met vagina benoem je alleen het inwendige deel dat de toegang vormt naar je baarmoeder. De diepte van die toegang is tussen de 9,5 cm tot 12,5 cm lang. Het is een elastisch kanaal dat wordt omgeven door spieren. Wanneer je opgewonden bent kan dit wel 200 procent uitzetten. Het is een mythe dat je vagina losser wordt wanneer je vaak seks hebt. Ga maar na: er kan zelfs een hoofdje van een baby doorheen en daarna weer naar zijn normale grootte terug gaan (al zal ze wel anders aanvoelen nadat je bent bevallen). Het enige waardoor je vagina losser kan worden is als je bekkenbodemspieren slapper worden, wat kan gebeuren als je ouder wordt.

Clitoris

Het meeste wat we nu weten over de clitoris komt uit onderzoeken uit de jaren 90. Ja, dat is pas 20 jaar geleden! De clitoris is veel meer dan alleen het uitwendige gedeelte, dat minder dan 1 cm lang is. Dat kleine gedeelte waar jij waarschijnlijk wel bekend mee bent is maar het topje van de ijsberg. De hele clitoris kan wel tot 2 cm groot zijn. Het inwendige deel bestaat uit een bolvormige extensie en vleugelachtige extensies die ervoor zorgen dat er ook stimulatie vanuit de vagina mogelijk is. Dit betekent overigens niet dat penetratie altijd voor een orgasme zorgt. Twee op de drie vrouwen kunnen alleen via stimulatie van de uitwendige clitoris een orgasme krijgen. De clitoris bestaat uit 8000 zenuwuiteinden en is gemaakt van hetzelfde weefsel als dat van een penis. Alleen heeft de penis maar 4000 zenuwuiteinden. De clitoris zet ook uit tijdens stimulatie.

G-spot

De G-spot is onderdeel van je clitoris en kan voor extra heftige orgasmes zorgen. Het bevindt zich dicht bij het begin van je inwendige clitoris, vandaar dat dit plekje extra gevoelig is.

Schaamhaar

Scheren, waxen, sugaring. Er zijn talloze manieren om je schaamhaar weg te halen en het lijkt ook alsof dat een must is, maar je haar daar heeft wel degelijk een functie. Het beschermt je vagina tegen bacteriƫn en infecties. Bovendien geeft jouw lichaam feromonen af, een erotische geur dat het andere geslacht aantrekt. Je schaamhaar helpt om die geur vast te houden. Het is natuurlijk fijn om alles een beetje bij te houden daaronder, maar er is dus geen enkele reden om alles weg te halen.

En onthoud: geen vulva en vagina is hetzelfde. Ze komen in alle vormen, maten en kleuren. Die van jou is perfect zoals ze is.

Deze nummers brengen je in de stemming voor seks