Heel Nederland – en de rest van de wereld, heeft massaal gereageerd op de nieuwe Netflix film Bird Box. Voor als je deze nog niet gezien heb? Ga dat dan maar snel doen, wil je kunnen meepraten.. De reacties variëren ontzettend is mij opgevallen. Waarbij de een slapeloze nachten heeft, vindt de ander er totaal niks aan. En ik? Wat vond ik ervan?

bird-box

Kleine samenvatting

Om even de film kort samen te vatten. Malorie Hayes (gespeeld door Oscar winnares Sandra Bullock) is met ‘haar’ twee kinderen achtergebleven in een post-apocalyptische wereld waarin iedereen blijkbaar de drang heeft om zelfmoord te plegen zodra ze hun ogen openen. Een bizar en angstaanjagend gegeven.

Om te voorkomen dat hun een zelfde lot ondergaat leven ze in een huis met alle rolluiken naar beneden. Toch besluit Malorie met haar kinderen naar buiten te gaan en te ontsnappen uit deze angstaanjagende wereld. Hiervoor moet ze met de kinderen via een verraderlijke rivier vluchten naar de enige plek die waarschijnlijk nog veiligheid kan bieden. En om te kunnen overleven zullen ze deze levensgevaarlijke tocht volledig geblinddoekt moeten afleggen.

Wat vond ik ervan?

Goed, nu we dit gehad hebben mijn ongezouten mening. Eerste indruk: prima wegkijker – daar is voor mij ook alles mee gezegd. Ik ben een ontzettende fan van post-apocalyptische fictiefilms en was dus ook razend enthousiast toen deze op Netflix verscheen. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ik vind het idee achter het verhaal ontzettend goed bedacht! Daarvoor alleen al een dikke pluim! Stel je voor dat zoiets kan gebeuren.. Tijdens de film werd er uitgelegd dat er daadwerkelijk zulke onbewuste geesten of krachten zijn in de wereld. Creepy…

De uitvoering? Die had naar mijn idee wat beter gekund. Er zijn een hele hoop mensen die claimen niet eens meer te kunnen slapen.. Het is natuurlijk niet aan mij, maar wat vond je dan zo eng? Je ziet ten eerste letterlijk niks (wat ik juist wel kan waarderen aan de film), ten tweede die paar schrikmomenten die erin zitten zijn prima voor het stress-level, maar zijn voor mij niet zo ontzettend scary dat ik een trauma eraan heb overgehouden. Al met al een prima film voor een middagje lekker voor de buis zitten met een bakkie popcorn.

Pluspunten

  • Idee van het verhaal: top
  • Vind het erg interessant dat alle psycho’s onder ons ze wel kunnen zien – voegt iets toe
  • Sandra Bullock vind ik erg sterk spelen (love her anyway)
  • Leuk gedaan die afwisseling met het heden en het verleden
  • Goede verhouding qua spanning en verhaal

Minpunten

  • Af en toe beetje vaag
  • Einde is abrupt
  • Toch aardig knap wat voor zieke sprintjes zij kan afleggen met én twee kinderen én een blinddoek op
  • Om dan nog even die scène in het water toe te voegen, iemand neerhalen met een bijl terwijl je een blinddoek op hebt?

Mijn eindcijfer? 7.5/10 – deze film zou het zeker goed doen in de bioscoop!


Lees ook: Bandersnatch – een interactieve film op Netflix