Op een of andere manier staat dertig een beetje bekent als het moment dat je alles in je leven voor elkaar moet hebben. Je hebt een goede baan en misschien wel een koophuis. Maar waarom is dit eigenlijk zo? Neem bijvoorbeeld je financiën. Rond je dertigste wordt er van je verwacht dat je dit allemaal op een rijtje hebt gezet. Maar is dat ook zo? Om jullie daar een handje te helpen, hebben we een aantal financiële goals voor opgesteld, die je makkelijk kan aantikken voor je dertigste. Benieuwt? Check dan even dit artikel, en geloof ons dit is het écht waard.

@Pexels
@Pexels

Financiële doelen voor je dertigste

Dertig is het nieuwe twintig en eigenlijk hoef je er helemaal niet zo veel druk op te leggen. Maar het kan beste fijn zijn om bepaalde richtlijnen voor jezelf op te sommen. Daarom heeft fem-fem 8 financiële doelen voor jou opgesteld, die verstandig zijn om in ieder geval voor je dertigste behaalt te hebben.

1. Impulsaankopen? Stop it!

Ook wij snappen ontzettend goed dat het niet echt satisfying is als je de stad ingaat en met lege handen thuiskomt. Het voelt natuurlijk onwijs fijn om een broek te scoren in de sale, maar we weten allemaal dat die achterin de kast belandt met het kaartje er nog aan. Dus denk goed na over je aankopen. Op die manier houd je meer geld over voor dingen die écht heel graag wil.

2. Sparen voor je pensioen

Je voelt hierdoor misschien ontzettend oud, maar je gaat hier op een gegeven moment toch echt gebruik van maken. Daarom is het financieel gezien niet verkeerd om alvast te beginnen met wat geld op te sparen voor je oude dag. Ben je in loondienst? Check dan even wat er geregeld wordt via je werkgever. Daarnaast kan het nooit kwaad om zelf ook wat te sparen.

3. Laat je spaarrekening groeien

Dit is het moment om je spaarrekening te gebruiken waarvoor -ie bedoeld is. Dus nee, boek niet meteen een bedrag over naar je spaarrekening wanneer je net je salaris hebt gekregen, met het risico dat je weer geld terug moet boeken. Wees daarom ook realistisch en berken hoeveel je per maand kunt sparen. Stel in dat dit bedrag maandelijks automatisch wordt overgezet en je hebt er geen omkijken meer naar. Prima toch?

4. Beleggen

Let’s make some money ladies! Ondanks dat beleggen een ietwat stoffige imago heeft, is het toch echt de toekomst waar we het over hebben. Want wie vind het nou niet leuk om al die nullen te zien verdubbelen? Natuurlijk zijn er risico’s verbonden aan beleggen, lees je daarom ook vooraf goed in. Wees dus voorzichtig en schakel desnoods de hulp in van een deskundige. Maar in de meeste gevallen is de kans groot dat je je rekening gaat zien groeien, mits je eerder begint met beleggen. Dus waar wacht je nog op, begin met beleggen.

5. Betaal al je rekeningen op tijd

Van Netflix tot Videoland en Spotfity: zulke abonnementen worden vaak automatisch afgeschreven, maar er zullen ook rekeningen zijn die je handmatig moet invoeren en ja soms blijven die natuurlijk liggen. Probeer ze toch op tijd te betalen, zo voorkom je aanmaningen waardoor je eigenlijk alleen maar meer geld gaat verliezen. Tip: als je een rekening over een X aantal dagen pas hoeft te betalen, en je wil het toch nog even uitstellen, plan dan je overschrijving in via internetbankieren.

6. Maak een financieel plan

Juist nu alles weer een beetje open gaat, is dit het perfecte moment om je financiën eens even op een rijtje te zetten. Bepaal daarom voor jezelf hoeveel geld je per maand uitgeven en aan welke kostenpost. First things first begin bij de vaste lasten zoals huur/hypotheek en verzekeringen en verdeel je salaris dan pas over overbodige maar toch ook leuke uitgaven. Oh, en we kunnen niet vaak genoegen zeggen: vergeet niet te sparen.

7. Een noodpotje

Naast een spaarrekening is het verstandig om een noodpotje aan te maken, bijvoorbeeld om de vaatwasser te laten vervangen als deze kapot is. Maar waarom? Stel je voor je baan komt ineens op losse schroeven te staan, of misschien vind je het wel helemaal niks aan bij je nieuwe job. Dit potje geeft je dan de nodig ademruimte, en mocht er iets kapot gaan dan heb je altijd wat centen achter de hand om dit te laten fiksen.

8. Stel een financieel doel op voor je salaris

Ben je happy met wat je verdiend? Mooi, maar er bestaat natuurlijk ook de ambitie om die nullen wat op te krikken in de nabije toekomst. Het is handig om deze doelen dan op te schrijven. Zet niet alleen op papier wat je zou willen verdienen, maar ook binnen welke tijdperiode je dit dit bereikt zou willen hebben. Wees wel realistisch, want op die manier houd je je financiële doelen voor ogen en kun je af en toe checken of je nog op schema loopt.

Lees ook: Ahaa! Zoveel gemiddeld verdien je als stewardess