Het kopen van je allereerste huis is natuurlijk spannend, maar ben je wel voorbereid op alles wat erbij komt kijken? En weet je eigenlijk wel waar je precies moet beginnen? Het vinden van je droomhuis is tegenwoordig een hele opgave, maar zodra je het tegenkomt wil je er natuurlijk ook voor zorgen dat het daadwerkelijk iets is wat jij kan financieren. Daarom helpen we je graag op weg.

huis financieren FEM FEM

Er zijn meerdere dingen waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een huis. Zo wil je natuurlijk zeker weten dat het huis dat je uiteindelijk koopt, ook echt de juiste keuze is. De allereerste stap is eigenlijk vrij logisch: maak een lijst met eisen.

Stap 1: De eisenlijst

Zet alle punten op papier die jij belangrijk vindt in een woning. Denk hierbij niet alleen aan het aantal kamers, maar ook de ligging. Wil jij graag ergens centraal wonen, of ligt jouw voorkeur toch echt ergens buiten de drukte van een stad? Zorg ook dat je rekening houdt met toekomstplannen: is er ruimte voor eventuele gezinsuitbreiding? Wil je plek voor een eigen kantoor? Tuurlijk kan het voorkomen dat het huis dat je uiteindelijk koopt niet aan alle eisen voldoet, maar dit maakt het wel een stuk makkelijker om te weten waar je moet beginnen als je nét zoekende bent.

Stap 2: Ga niet overhaast te werk

Het kan natuurlijk dat je een huis gaat bezichtigen en in één klap verliefd bent. Wees hier wel voorzichtig mee en ga alsnog niet overhaast te werk. Kijk of het mogelijk is om een tweede of derde keer te bezichtigen om erachter te komen of je elke keer het gevoel hebt van ‘ja, dit is ‘m’. Ook kan het soms handig zijn om iemand mee te nemen die een stuk kritischer naar de woning kijkt. Dan weet jij zeker dat je straks niet ergens voor gaat tekenen terwijl je belangrijke dingen over het hoofd hebt gezien.

Stap 3: Schakel een bouwkundig inspecteur in

Het kan geen kwaad om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Iemand die gespecialiseerd is in hoeveel onderhoud er nu én op termijn nodig is en of er nog dingen ontbreken.

Stap 4: Maak gebruik van een hypotheekadviseur

We hebben het opgeschreven als stap 4 maar het is ook verstandig om juist hiermee te starten. Een hypotheekadviseur is namelijk iemand die je helpt met het afsluiten van een hypotheek waardoor je ook gelijk weet naar wat voor prijsklasse je kan kijken. Doe dit vooral niet achteraf want het kan heel pijnlijk zijn als je helemaal verliefd wordt op een woning en er achteraf pas achterkomt dat je het niet kan betalen. Doe dit dus terwijl jij je nog aan het oriënteren bent zodat je weet wat je maximaal aan hypotheek kunt lenen bij Frisia bijvoorbeeld..

Stap 5: Zorg dat je de juiste papieren hebt

Als je een bod hebt gedaan en het is geaccepteerd, dan moet jij bepaalde documenten aanleveren voor de hypotheekaanvraag. We hebben het over een werkgeversverklaring of een intentieverklaring, aangifte van inkomstenbelasting, een conceptcontract, een rekeningafschrift van je spaarrekening, opgave van leningen, opgave DUO studielening en een verbouwingsspecificatie mocht je nog willen verbouwen.

Stap 6: Houd rekening met extra kosten

Je hebt de aankoopsom maar ook bijkomende kosten zoals de overdrachtsbelasting en de kosten van de hypotheekadviseur en notaris. Wellicht moet je ook een bankgarantie aanvragen waar ook voor betaald moet worden.

Afijn, makkelijk is het misschien niet altijd, maar het hebben van een eigen (droom)stulpje is het absoluut waard.