gerechten kerst

5x verrassende, makkelijke maar heerlijke tussengerechten voor je kerstmenu

Food & Drinks20 dec 2024, 17:00 doorMaud Maarssen

Kerst draait niet alleen om cadeautjes en gezelligheid, maar ook om heerlijk eten. Ben jij verantwoordelijk voor het kerstdiner dit jaar en wil je indruk maken zonder uren in de keuken te staan? Geen stress, wij hebben vijf verrassende tussengerechten voor je verzameld die feestelijk én easy-to-make zijn. Perfect om je gasten tussen de gangen door te verrassen!

1. Mini-bietentartaar met geitenkaas en walnoten

Voor een chique én kleurrijk gerecht hoef je echt geen chef te zijn. Snijd gekookte bieten in kleine blokjes en meng ze met een beetje olijfolie, balsamico, zout en peper. Serveer in een klein glaasje en top af met verkruimelde geitenkaas en geroosterde walnoten. Een takje tijm erop en voilà, een culinair ogend tussengerecht in 10 minuten.

2. Romige pastinaaksoep met truffelolie

Soep als tussengerecht? Ja, maar dan wél op z’n kerstbest. Maak een simpele pastinaaksoep door pastinaak, aardappel, ui en bouillon te pureren tot een romige basis. Schenk de soep in kleine kopjes en drizzle er een beetje truffelolie overheen. Een paar krokante croutons erbij en je hebt een verwarmend gerechtje dat luxe aanvoelt.

3. Risottoballetjes met Parmezaanse kaas en citroen

Arancini (gevulde risottoballetjes) zijn een feestje op zich. Maak ze door overgebleven risotto te vullen met een klein blokje mozzarella, ze te rollen in paneermeel en daarna te frituren. Voor een frisse twist voeg je een vleugje citroenzest toe aan de risotto. Serveer met een frisse yoghurtdip of een pittige tomatensaus.

4. Carpaccio van coquilles met limoen en granaatappel

Dit gerecht klinkt decadent, maar is stiekem heel makkelijk. Snijd rauwe coquilles (zeer vers!) in dunne plakjes en verdeel ze op een bord. Besprenkel met limoensap, olijfolie, een snufje zout en peper. Strooi er wat granaatappelpitjes en verse koriander overheen voor een smaakbom die je binnen vijf minuten op tafel zet.

5. Bladerdeeghapjes met brie, honing en tijm

Een klassieker, maar altijd een succes. Snijd bladerdeeg in kleine vierkantjes, leg er een plakje brie op en vouw de zijkanten een beetje omhoog. Besprenkel met honing en leg er een takje tijm bovenop. Bak ze in de oven op 200 graden tot het bladerdeeg goudbruin is. Serveer warm – en bereid je voor op enthousiaste reacties. Ook leuk: gebruik een vijg in plaats van bladerdeeg en maak het hapje daarin.

Bonus: maak het jezelf makkelijk!

Deze tussengerechten zien er fancy uit, maar zijn allemaal binnen no-time te maken. Zo houd je meer tijd over om te genieten van je gezelschap én de wijn. Pro-tip: maak alles zo veel mogelijk vooraf, zodat je op de avond zelf alleen nog hoeft te serveren. Geniet van jullie kerstdiner!