foto femfem 13

Diëtist legt uit waarom zalm véél gezonder is dan je denkt

Food & Drinks13 jun , 13:00 doorMila Slijvic
Zalm is een feestje voor iedere maaltijd. Of het nu bij je sushi is, op je toast met ei of door de pasta: zalm past overal bij. Deze heerlijke vis is niet alleen lekker, maar is ook nog eens supergezond. Enne, die hebben wij op een rijtje gezet.

Een ware voedingsbom

Volgens diëtiste Stacey Simon van Top Nutrition Coaching is zalm een van de beste voedingsmiddelen die je kunt kiezen. "Het is echt een fantastische, gezonde optie die de gezondheid van hart, hersenen en zelfs je voortplantingssysteem ondersteunt", zegt Simon. Deze vette vis is rijk aan omega-3-vetzuren, die ontstekingen in je lichaam verminderen en een gezonde werking van je immuunsysteem ondersteunen. Nou, dat willen we hebben.
Laat je niet afschrikken door het woord 'vet'. De vetten in zalm zijn van het gezonde soort, zoals omega-3 vetzuren die zelfs je risico op kanker kunnen verminderen en goed zijn voor de ontwikkeling van je baby als je zwanger bent.

De kracht van eiwitten

Zalm zit boordevol eiwitten. Een portie van 100 gram rauwe zalmfilet bevat ongeveer 17 gram eiwit. Voor vrouwen is dit een belangrijke bron van eiwitten, die essentieel zijn voor het behoud van spiermassa, energieniveaus en een sterk immuunsysteem.
Zowel wilde als gekweekte zalm zijn uitstekende opties en bieden vergelijkbare hoeveelheden eiwitten. Beide soorten zijn een goede keuze voor je dieet.

Lage kwikniveaus

Maak je je zorgen over kwik? Geen paniek. Zalm heeft een relatief laag kwikgehalte en wordt door de FDA beschouwd als een "beste keuze" als het gaat om veilige visopties. Zwanger? Overleg dan met je arts voor specifieke aanbevelingen, maar meestal is zalm veilig en zelfs aan te raden.
De huid van zalm bevat veel vitamines en mineralen, maar kan ook PCB's bevatten, vooral bij gekweekte zalm. Af en toe de huid eten is prima, maar voor regelmatige consumptie kun je de huid beter verwijderen om gezondheidsrisico's te minimaliseren.

Dat wordt een ommetje langs de visboer

Zalm is een goede keuze voor een gezonde maaltijd. Het biedt eiwitten, gezonde vetten, vitamines en mineralen, en is makkelijk en snel te bereiden. Let alleen op bij gerookte zalm vanwege het hoge natriumgehalte. Kies liever voor verse of diepgevroren filets zonder toegevoegd zout.