Je ziet het waarschijnlijk steeds vaker voorbij komen: miso. Het is officieel een hype, maar dat vinden wij stiekem ook helemaal niet zo gek. Het is namelijk zo'n veelzijdig ingrediënt. Daar moet je wel fan van zijn! Wij vertellen je alles wat je moet weten.
Wat is Miso?
Miso is een traditioneel Japans smaakmaker, en dus één van de heerlijke
foodies uit de Japanse keuken. Het is gemaakt van gefermenteerde sojabonen, zout en koji (een type schimmel). Het is eigenlijk een soort dikke pasta die je kunt gebruiken in verschillende gerechten. De kleur van de pasta verschilt. Afhankelijk van de ingrediënten en het fermentatieproces.
Witte miso (Shiro Miso)
Deze variant van Miso is licht van kleur, en vrij mild van smaak. Het wordt gemaakt met iets meer rijst dan sojabonen én iets minder lang gefermenteerd dan anderen. Daardoor heeft het een lichte kleur. Dit type Miso is perfect voor in
soepen, marinades en dressings
Gele miso (Shinshu Miso)
De gele Miso heeft een langere fermentatietijd, waardoor de kleur vergeeld. Ook heeft de pasta hierdoor een iets sterkere smaak. Toch is het een veelzijdige pasta, en kun je het daardoor in veel verschillende gerechten gebruiken.
Rode Miso (Aka Miso)
De rode Miso fermenteert het langs, waardoor de smaak sterker en zouter is. Daarnaast heeft de rode Miso ook andere verhoudingen. Er worden meer sojabonen gebruikt. Hierdoor valt de kleur ook donkerder uit. Rode Miso wordt vaak gebruikt in stevige gerechten. Denk bijvoorbeeld aan braadvlees of stoofgerechten.
Gemengde Miso (Awase Miso)
Zie deze pasta als de best of both worlds. In veel gevallen worden de witte- en rode pasta met elkaar gecombineerd. Hierdoor komen de smaken van beide samen, waardoor het voor ontzettend veel gerechten gebruikt kan worden.
Praktische zaken
Miso wordt dus steeds populairder. Daardoor hoef je tegenwoordig niet meer veel te zoeken om het product te kunnen kopen. Voorheen was het alleen verkrijgbaar in grote supermarkten, maar inmiddels verschijnt het ook in de schappen van kleinere supermarkten. Daarnaast kun je het natuurlijk ook bij verschillende toko's vinden.
Als je het eenmaal in huis hebt, kun je het best lang bewaren. Het komt in een pakje dat je gewoon in de kast kunt leggen. Besluit je om het te openen? Dan kun je het daarna beter bewaren in de koelkast. Eenmaal geopend is het product wel nog maar kort houdbaar, en moet je het dus snel opmaken. Check sowieso de verpakking even wanneer je het terugzet in de koelkast.
Dit kun je ermee
En nu komt de magie: wat doe je eigenlijk met dit ingrediënt? De afgelopen tijd zien we steeds meer mensen enthousiaster worden over Miso. De smaak ervan is er eentje die wij ook nog niet zo goed kennen. Wij zijn bijvoorbeeld wel bekend met smaken als zout, zuur, zoet of bitter. In Japan werken ze natuurlijk ook met deze smaken, maar ook veel met de vijfde smaak: umami. Het is lastig uit te leggen wat dit is als je nog niet eerder in aanraking bent geweest met deze smaak. Zie het als een soort hartige diepe smaak, waarin je ook een beetje zout terug proeft. Zeker het proberen waard.
Wij gingen op onderzoek uit en vonden een aantal lekkere receptjes met dit ingrediënt. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.