big mac

Huh: een Big Mac is in deze Nederlandse stad veel hoger geprijsd

Food & Drinks08 sep 2023, 12:45 doorRomy Nouwen
Als je dacht dat je overal hetzelfde moet betalen voor je McDonald's-menu, dan eb je het mis. Blijkbaar zijn er, ook binnen Nederland, grote onderlinge prijsverschillen. Wij leggen je uit hoe dat komt, waar je zéker niet moet zijn voor je Big Mac en waar je dan beter wel naar toe kunt voor een mooi prijsje.
big mac
Bron: Unsplash

Eigen prijzen bepalen

McDonald's is natuurlijk één groot keten, maar blijkbaar werkt het met de prijsbepalingen dus niet zo. Iedere McDonald's mag namelijk zelf bepalen hoe veel zij voor hun producten vragen. Dat heeft te maken met de kosten die zo'n McDonald's vestiging maakt. We hebben het dan over huur van een pand of hogere personeelskosten. Op de ene plek zal dit meer kosten dan op de andere plek. Om die reden mag een McDonald's dit doorberekenen in de producten.

Hier betaal je het meest voor een Big Mac

Dat betekent automatisch dat je dus op sommige plekken meer geld kwijt bent voor een McDonald's-menu dan op andere plekken. Of het nu gaat om een lekkere vega McKroket óf over die mega BigMac: iedere prijs wordt per filiaal bepaald. Dus eh, waar moet je dan eigenlijk niet zijn en waar wel? Dat is natuurlijk hetgeen wat we allemaal willen weten.
Misschien goed om te vertellen dat je in Nederland sowieso liever geen Big Mac koopt, want van heel de Europese Unie zijn de Big Macs in Nederland het duurst. Gemiddeld leg je €13,50 neer voor een BigMac-menu in Nederland. Dit is véél meer dan in landen als Duitsland, Frankrijk of Spanje. Iets om in je achterhoofd te houden dus. Maarre, ook in Nederland verschillen de prijzen dus nogal. Je kunt sowieso beter geen Big Mac halen in Enschede, want daar betaal je maar liefst €15,05 voor een menu met de burger. Waar je wel moet zijn? In Rotterdam! Daar kost een menu nog 'maar' €9,75.