pompoen soep

Comfortfood in een handomdraai: romige pompoensoep met kokosmelk

Na een maand vol drukte en feestelijke diners is er niets fijner dan even ontspannen met een warme kom soep. Deze pompoensoep, met romige kokosmelk en een hint van oosterse smaken, is perfect om bij op te warmen. Het is eenvoudig te maken, boordevol groenten en precies wat je nodig hebt voor een momentje van rust.

Welke pompoen kies je?

Niet elke pompoen is hetzelfde, maar gelukkig zijn de meeste soorten geschikt voor soep. Hier zijn drie goede opties om mee aan de slag te gaan:

  • Flespompoen: deze herken je aan zijn langwerpige vorm en zoete smaak. Bonus: de schil wordt zacht tijdens het koken, dus schillen is niet nodig.
  • Hokkaido-pompoen: een kleinere, ronde pompoen met een rijke, nootachtige smaak. Ook hierbij kan de schil meekoken.
  • Muskaatpompoen: groter van formaat, met een subtielere smaak. Ideaal als je je soep wat minder zoet wilt maken.

Heb je een andere pompoensoort in huis, zoals spaghetti- of kabocha-pompoen? Ook daarmee kun je aan de slag. Zolang de pompoen rijp is, zit je goed.

De magie van kokosmelk

Wat maakt deze soep zo lekker? Kokosmelk! Het zorgt voor een fluweelzachte textuur en een subtiele, tropische smaak. Ideaal in combinatie met de pompoen en andere oosterse ingrediënten zoals gember en citroengras. Bovendien is het volledig plantaardig, dus ook geschikt voor een vegan eetstijl.

Dit heb je nodig

Voor 4 tot 6 porties:

  • 1 flespompoen, gewassen en in stukken gesneden
  • 3 winterpenen, in stukken
  • 1 kleine bloemkool, in roosjes
  • 1 ui, grof gesneden
  • 1 liter groentebouillon
  • 2 blikken kokosmelk (à 400 ml)
  • 1 stengel citroengras, licht gekneusd
  • 5 cm verse gember, geraspt
  • 2 eetlepels arachideolie
  • Verse koriander (optioneel)
  • Zout naar smaak

Zo maak je het

  1. Verhit de olie in een grote pan en fruit de ui tot deze zacht is.
  2. Voeg de pompoen, wortel en bloemkool toe en bak ze een paar minuten mee.
  3. Schenk de bouillon en kokosmelk erbij en voeg het citroengras toe. Breng alles aan de kook.
  4. Laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen, totdat de groenten helemaal zacht zijn.
  5. Verwijder het citroengras en pureer de soep glad met een staafmixer.
  6. Roer de geraspte gember erdoor en breng op smaak met zout.
  7. Serveer de soep warm en garneer eventueel met verse koriander.

Extra inspiratie: wat kun je nog meer doen met pompoen?

Als je nog pompoen overhoudt, kun je er allerlei lekkers mee maken. Rooster de stukjes in de oven met een beetje olijfolie en kruiden voor een smaakvolle snack. Of voeg ze toe aan een romige curry met kikkererwten en tomatenblokjes. Wil je nog een andere soepvariant proberen? Denk dan aan een pompoensoep met kurkuma voor een verwarmende twist.

Of het nu als maaltijd is of als tussendoortje, deze soep is dé perfecte manier om het nieuwe jaar te beginnen.