Bij FEM FEM worden we altijd blij van nieuwe
recepten, vooral als het gaat om
foodtrends die je gewoon moet proberen. We hebben allemaal de croissant-trends voorbij zien komen. De crompouche, de crookie, de pistache croissant en die met amandelen- wij zijn obsessed! Maar wat als je croissantjes over hebt die niet meer lekker knapperig zijn? Chef Bryce Steba heeft daar dé oplossing voor.
Overgebleven croissantjes
Bryce, een culinaire chef die niks wil verspillen, heeft het perfecte recept om die overgebleven croissantjes een tweede leven te geven. We kopen namelijk vaak te veel croissantjes of koffiebroodjes die dan achterblijven op de ontbijtplank. Het is eeuwig zonde, maar eerlijk is eerlijk: die verdwijnen in de prullenbak. Niet oké, vooral niet als je tegen voedselverspilling bent. Maar met dit heerlijke recept maak je van die croissants gewoon een superlekkere cake. En geloof ons, je wilt dit echt proberen!
Wat heb je nodig?
- 4-6 overgebleven croissants (of koffiebroodjes)
- 1 ei
- 200 ml melk
- 75 gr suiker
- 75 ml water
- Extra: 50 gr suiker, mengkom, rasp, cakevorm, bakpapier en een stoomoven.
Zo maak je het?
- Kook 75 gr suiker met 75 ml water tot de suiker is opgelost en laat dit afkoelen.
- Snijd de croissants in grove stukken. Ja, gewoon lekker ruw.
- Klop het ei en de melk samen tot een glad mengsel.
- Vet je cakevorm goed in en leg één vel bakpapier strak in de vorm.
- Doop de croissant-stukken goed in het ei-melk-mengsel en vul hiermee de cakevorm. Giet daarna het restje mengsel eroverheen.
- Leg het tweede vel bakpapier bovenop en laat dit een uur staan.
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Na een uur giet je 100 ml van het suikerwater over de cake en bedek je hem weer met bakpapier.
- Zet de cake in de oven voor 50 minuten.
- Haal de vorm uit de oven, zet de oven op 160 graden (droge lucht), verwijder het bakpapier en besprenkel de cake met de rest van het suikerwater.
- Zet de cake terug in de oven voor nog 20 minuten.
Tip van ons! Serveer je croissant cake warm met een flinke schep crème fraîche of vanille-ijs. Heerlijk als toetje - maar eigenlijk ook als ontbijt of lunch! En als je deze trend te gek vindt, probeer dan ook eens
de appeltaart tosti.