Het zonnetje schijnt, april doet niet meer wat-ie wil - het is namelijk mei - en we kunnen de zomer al bijna ruiken. En dan nu het allerfijnste: we mogen de tuintafel weer dekken. Met een zonnebril op je neus de laatste zonnestralen meepakken tijdens het avondeten, dat is pas genieten. Stamppot kan van het menu, want we mogen weer salades maken. Wij tippen een hele lekkere.
We zijn al tijden fan van chefkok Yotam Ottolenghi. Een Israëlisch-Britse kok die met zijn kookboeken niet meer uit de keuken is weg te denken. Met de Midden-Oosterse invloeden zijn de recepten altijd nét even anders dan je gewend bent, en dan op een goeie manier. Zijn kookboek 'Simpel' staat inmiddels al vijf jaar lang in de jaarlijkse top-100 van best verkochte boeken. Snappen wij wel. In het boek staan namelijk 130 recepten die makkelijk te maken zijn, met ingrediënten die je kent. Dat is nog eens fijn. Want laten we eerlijk zijn, in veel kookboeken vind je recepten met ingrediënten waar je nog nooit van gehoord hebt en waarvoor je stad en land af moet struinen om te vinden. Ook leuk, maar daar heb je niet altijd zin in.
Nu is het vandaag heerlijk weer. De zon schijnt, er is geen wolkje aan de lucht en waarschijnlijk kunnen we vanavond buiten eten. Daarom tippen we je een heerlijke salade. Hij is enorm eenvoudig, anders dan de meeste, en je gaat er sowieso complimenten over krijgen. Oja, hij is ook nog gezond. Overtuigd? Hier is het recept.
Het recept heeft vijf hoofdingrediënten, dat klinkt misschien als weinig maar samen vormen ze een enorme smaakexplosie. Het is namelijk niet zo standaard als paprika en tomaat.
Op je boodschappenlijstje:
Als je alles in huis hebt staat het binnen een handomdraai op tafel. Snij als eerst de rode ui in ringen, en de dadels in stukjes. Vervolgens doe je de azijn, ui en dadels in een kleine kom. Meng er een snufje zout doorheen en laat dit 20 minuten afgedekt staan.
Verhit ondertussen de boter met de helft van de olijfolie in een middelgrote koekenpan. Scheur de pitabroodjes in stukjes, voeg de chilivlokken toe en bak totdat ze goudbruin en een beetje krokant zijn (4-6 minuten)
Dat was het eigenlijk al. Doe de spinazie in een grote slakom, schep het pitamengsel erbij en voeg de dadels met rode ui toe. Als je het lekker vindt voeg je nog wat citroensap, zout en chilivlokken toe. Proef of de salade goed op smaak is en serveer hem meteen. Eet smakelijk.