snacks

O zó zit dat dus: dit is wat je food cravings zegen over je gezondheid

Food & Drinks10 apr , 10:07 doorMaud Maarssen
Kom je thuis na een lange dag werken, uit de sportschool of je komt van het terras met vriendinnen. Je ploft op de bank, en hebt me toch eens een trek in iets lekkers. Chocolade, chips of alles door elkaar. Dít is wat het betekent.
snacks

Lekkere trek

We hebben het allemaal weleens: lekkere trek. En misschien zelfs wel vaker dan eens. En het zegt dus ook echt iets over je gezondheid. Een food craving kunnen we het beste omschrijven als een groot verlangen naar een heel specifiek soort eten, of snack. En het grappige is dat we allemaal naar iets anders verlangen. Logisch want iedereen heeft een andere smaak, maar de snack waar je naar verlangt zegt dus ook daadwerkelijk iets over je gezondheid. Wij zochten het voor je uit.

1. Suiker

Hier kunnen we ons maar al te goed in vinden: zin in zoetigheid. En dan vooral als je thuiskomt na een lange dag werk, bij de koffie als tussendoortje of zelfs na het avondeten. Een craving naar suiker. Dit betekent dat je lichaam bepaalde stoffen tekort komt, die belangrijk zijn voor je hersenen. Dit zijn stoffen als: chroom, koolstof of zwavel.

2. Zout

Dit is een weetje die je misschien al wist. Als je zin hebt in zoute snacks betekent het namelijk dat je lichaam een tekort heeft aan vocht. Het hoeft niet persé te betekenen dat je weinig drinkt, het kan ook zijn dat je veel vocht bent verloren door bijvoorbeeld heel hard te sporten. Maar, het kan ook betekenen dat je gestresst bent. Klinkt gek, maar zoute snacks zijn vaak knapperig, en dit helpt je stresslevel te verlagen. Win-win.

3. Chocolade

Je zou denken dat het iets met je cyclus te maken heeft, maar eigenlijk heeft het meer te maken met je humeur. Chocolade maakt namelijk dopamine aan, en door word je dus blij van. Maar, het kan ook betekenen dat je een tekort hebt aan magnesium - dit zit namelijk ook in chocolade en is hartstikke belangrijk voor je lichaam.

4. Koolhydraten

Brood, pasta, of een rijstmaaltijd: als je cravings hebt naar koolhydraten is je energielevel laag. Dus, even een cracker eten, of een lekkere couscoussalade om dat energielevel weer wat op te krikken.

5. Zuivel

Dit klinkt misschien wat vreemd, maar je kan zeker ook cravings hebben naar zuivel. Het betekent dat je een tekort hebt aan calcium en vitamine D. Vooral zuivelproducten zijn een bron van deze twee voedingstoffen, logisch dus dat je opeens heel veel zin hebt in dat lekkere toetje, of in dat kaasplankje.