Heb jij die pizza's met Nutri-Score A wel eens ontdekt in het schap? Ze bestaan echt! Daardoor lijkt die pizza een hele goede keuze, maar is dat eigenlijk wel zo? Wij leggen je uit hoe het zit met die vage Nutri-Scores, en hoe je ze moet gebruiken om de gezonde keuzes te maken.
Gezonder eten
We willen en moeten met zijn allen gezonder eten. We eten nog te vaak ongezonde dingen en dat kunnen we beter niet doen. Je lichaam goed en gezond voeden is namelijk belangrijk om lekker in je vel te zitten en gezond oud te worden. Maarre, het wordt ons zeker niet gemakkelijk gemaakt. De lekkere dingen liggen namelijk voor het oprapen in de supermarkten, en het is in sommige gevallen maar lastig om te ontdekken wat eigenlijk wel en niet goed is voor ons.
Wat zijn Nutri-Scores?
Een groot gedeelte van wat er in de supermarktschappen ligt, is dus eigenlijk niet zo gezond. En dat maakt het lastig voor consumenten om de juiste keuzes te maken. We vinden gezond eten allemaal steeds belangrijker, maar hoe kunnen we nu inschatten wat eigenlijk gezond is en wat niet? Daarom zijn de Nutri-Scores in het leven geroepen. Deze moeten ons een duidelijker beeld geven van wat wél en niet een goede keuze is.
Maar de Nutri-Scores zorgen tot nu toe voornamelijk voor verwarring bij consumenten. Dat komt doordat ze eigenlijk anders in elkaar steken dan we zouden denken. De Nutri-Score zit zo in elkaar. Alle producten krijgen een letter toegewezen tussen A tot en met E. A is de beste keuze, E de slechtste keuze. Daar tussenin wordt het natuurlijk steeds beter. Je snapt hem.
Maar er zit een addertje onder het gras. Het is namelijk wel zo dat producten met elkaar vergeleken worden binnen een bepaalde productgroep. Dat betekent bijvoorbeeld dat alle broodjes onderzocht worden in vergelijking met elkaar. Op basis daarvan krijgt het ene broodje een A, terwijl het andere broodje misschien wel een E krijgt.
Hoe wordt de Nutri-Score bepaald?
Om de Nutri-Score te bepalen wordt er dus naar verschillende voedingswaarden gekeken. Daarnaast worden ook de ingrediënten onder de loep genomen. Producten krijgen op basis van deze informatie punten. Negatieve punten voor ongezonde voedingsstoffen, en positieve punten voor gezonde voedingsstoffen. Daar rolt vervolgens een totaalscore uit. Enne, die totaalscore zit gekoppeld aan A, B, C, D of E.
Gezonde pizza of niet?
Maar hoe zit het dan als je in de
supermarkt staat? De kans bestaat namelijk dat je ongezonde producten tegenkomt met een hoge Nutri-Score. Bijvoorbeeld een
pizza met Nutri-Score B of een
reep chocola met Nutri-Score A. Wanneer je die in je winkelwagen gooit, lijkt het alsof je gezond bezig bent. Niets is minder waar, want je kunt natuurlijk eigenlijk alsnog beter kiezen voor een bordje vol groente dan voor een pizza. Ondanks dat de pizza Nutri-Score A of B heeft. De pizza met Nutri-Score A of B is daarentegen wel één van de betere keuzes van alle pizza's die je in de supermarkt kunt kopen. Dat dan weer wel...
De tool helpt je dus eigenlijk om de gezonde producten te herkennen uit de gehele productgroep. Toch moet je ook nog steeds een beetje logisch blijven nadenken en etiketjes blijven lezen als je echt gezond wil eten. Maarre, twee Nutri-Scores uit twee verschillende productgroepen met elkaar vergelijken is net als appels met peren vergelijken. Dat is niet hoe de Nutri-Score bedoeld is.