vlees eten

Goed bezig: Nederlanders eten veel minder vlees dan eerst

Food & Drinks26 mei 2024, 11:00 doorRomy Nouwen

Eindelijk een beetje goed nieuws: we eten met z'n allen veel minder vlees dan eerst. Echt een goede prestatie. Maar waar komt dat door en hoe zetten we deze positieve ontwikkeling door?

We eten massaal minder vlees

We zijn massaal dus ontzettend goed bezig. De afgelopen jaren zijn we namelijk steeds minder vlees gaan eten met zijn allen. Inmiddels eten we zo'n 40 kilogram vlees per persoon per jaar. Dat is nog steeds behoorlijk veel, want zo'n 50 jaar geleden aten we ongeveer 20 kilogram vlees per persoon. Toch zit er verbetering in. Al vanaf 2020 doen we het een stukje beter. De verkoopcijfers laten zien dat de verkoop vanaf 2020 al 16,4% minder is dan daarvoor. Jaarlijks leveren we daar een stukje op in. Zo daalde de verkoop in 2023 nog eens 2,3%. Complimenten!

Impact van vlees op het milieu

Vlees is slecht voor het milieu omdat het veel natuurlijke hulpbronnen verbruikt. Dieren zoals koeien en varkens hebben namelijk veel voer en water nodig om te kunnen leven én groeien. Om het voer van dieren te verbouwen, worden vaak bossen gekapt, wat slecht is voor de natuur en het klimaat. Bovendien stoten dieren zoals koeien methaan uit, een broeikasgas dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Ook zorgt de productie van vlees voor veel vervuiling van water en lucht. Door minder vlees te eten, kunnen we dus helpen om het milieu te beschermen.

Duur én betere alternatieven

Maar goed, dat is makkelijker gezegd dat gedaan natuurlijk. Toch gaat dit de aantal jaren steeds een beetje beter. Enerzijds omdat vlees steeds duurder wordt. Natuurlijk betalen we meer voor het welzijn van de dieren, maar dankzij de inflatie stijgen de prijzen van vlees ook gewoon doordat alles duurder wordt. Toch is dat niet de enige reden. Ook de alternatieven worden steeds beter. Daarin dragen veel supermarkten hun steentje bij. Het plantaardige aanbod wordt steeds uitgebreider. Daar waar we vroeger de keuze hadden uit twee planken, kunnen we inmiddels kiezen uit meerdere meters vol alternatieven. Ook vliegen de plantaardige en vegetarische recepten ons om de oren. Daardoor komen we er sneller achter dat eten zonder vlees ook gewoon heel lekker kan zijn. En dat het helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. Heb jij dit bijvoorbeeld wel eens getest door een weekchallenge? Zo kom je er vanzelf achter dat het helemaal niet zo lastig is.

Inspiratie voor in de keuken

Inspiratie is dus heel belangrijk als je wat minder vlees wil gaan eten, want je moet maar net weten hoe je gerechten nét zo lekker kunt bereiden zonder vlees. Daarom hebben wij voor jou een heel lekker pasta-receptje. Genieten gegarandeerd.

Ingrediënten

Voor twee tot drie personen heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 200g pasta (bijvoorbeeld penne of spaghetti)
  • 200g verse spinazie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 250g cherrytomaten, gehalveerd
  • 100g feta kaas, verkruimeld
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: een snufje chilivlokken voor de spice

Zo maak je de pasta

  1. Kook de pasta. Breng een grote pan met gezouten water aan de kook. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking tot hij al dente is. Giet af en bewaar een kopje van het kookwater. Deze ga je nodig hebben om de saus lekker romig te maken!
  2. Dan de saus. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan. Voeg de knoflook toe en bak dit een minuutje tot je de knoflook begint te ruiken. Voeg de cherrytomaten toe en kook ze ongeveer 5 minuten tot ze zacht beginnen te worden.
  3. Voeg dan de spinazie toe. Doe de spinazie in de pan en roer tot de spinazie helemaal is geslonken. Dit duurt ongeveer 2 tot 3 minuten.
  4. Meng vervolgens de saus met de pasta. Voeg de gekookte pasta toe aan de pan met de groenten. Meng alles goed door elkaar. Als het mengsel te droog is, voeg dan een beetje van het bewaarde kookwater toe om het wat romiger te maken.
  5. Breng uiteindelijk de pasta nog even op smaak met zout, peper en eventueel chilivlokken. Strooi de verkruimelde feta eroverheen en eetsmakelijk!