eco

Helemaal diervrij: het effect van vegan eten op je CO2-voetafdruk

Food & Drinks06 jul , 13:00 doorRomy Nouwen
Nooit meer dierlijke producten op het menu: dé definitie van een veganistisch dieet. Goed voor mens én dier... en dus ook voor onze aardbol. Maar hoeveel nu precies? Wat is het effect van vegan eten op jouw CO2-voetafdruk? Wij vertellen het je.

Wat betekent vegan eten?

Van een carnivoor dieet tot een veganistisch of vegetarisch dieet, er zijn steeds meer manieren om je dieet vorm te geven. Enne, dan hebben we het nog niet eens gehad over de uitzonderingen. Steeds vaker zijn mensen bewuster bezig met wat ze op hun bordje leggen. Vooral de veganistische levensstijl zien we daardoor steeds vaker voorbij komen. Maar wat houdt dat eigenlijk in?
Wanneer je volledig veganistische (of ook wel vegan) eet, betekent dat eigenlijk dat je geen enkel dierlijk product eet. Je eet dan dus geen vlees, maar ook geen producten die via een dier geproduceerd worden. Denk bijvoorbeeld aan koemelk of schapenkaas. Ook eieren zijn dan bijvoorbeeld geen optie. Dat is dan ook meteen het verschil met een vegetarische dieet. Wanneer je een vegetariër bent, eet je namelijk enkel geen vlees maar wél andere dierlijke producten.
Het lijkt misschien lastig vol te houden, maar tegenwoordig zijn er genoeg alternatieven te vinden. Zo vliegen de recepten je ineens om de oren, en vind je in de supermarktschappen genoeg lekkere vegan producten. Je kunt namelijk ook genoeg wél eten. Het vergt gewoon een andere mindset en wat meer creativiteit.

Effect op het milieu

Vegan eten heeft meer effect op het milieu dan je denkt. En dan bedoelen we in positieve zin. De veeteelt is namelijk verantwoordelijk voor zo'n 14,5% van de wereldwijde uitstoot van broeikassen. Dat is nogal wat. Op het moment dat je dierlijke producten dus links laat liggen, draag jij je steentje bij. Plantaardige productie is daarentegen heel anders. Deze productie verbruikt namelijk tot 50% minder water dan de productie van dierlijke producten. Daarnaast is er voor een plantaardig dieet minder ontbossing nodig. Iets dat ook van grote invloed is op de totale CO2-uitstoot. Door vegan te eten, kun je dus echt je ecologische voetafdruk flink verminderen.

Voordelen voor je lichaam

Het heeft niet alleen positieve effecten op het milieu. Het zou namelijk ook goed voor je lichaam zijn om minder of zelfs geen dierlijke producten te eten. Je eet namelijk vaak minder bewerkte voeding, wat in de regel beter is voor je. Je krijgt meer voedingsstoffen, mineralen en vezels binnen waar je ook nog eens plezier van hebt. Verder verkleint het ook nog eens de kans op hart- en vaatziekten. Win-win dus!

Zó begin jij met vegan eten – en hou je het vol

We zeiden het net al even, maar je zal zeker je mindset een beetje moeten veranderen wanneer je besluit veganistisch te eten. En voornamelijk wanneer je net begint, vergt het ook zeker doorzettingsvermogen. We zijn namelijk zó gewend om dierlijke producten te eten, dus het zal in het begin een beetje zoeken zijn. Daarom kunnen wij je maar één tip geven: planning is key. Zorg ervoor dat je in het begin op zoek naar nieuwe recepten voor een beetje inspiratie én plan een beetje vooruit, zodat je niet voor een verrassing komt te staan. Voor je het weet, ben je helemaal gewend en wordt het steeds gemakkelijker. You can do this!