De afgelopen jaren is het kets-dieet een van de meest populaire diëten geworden. Veel mensen hebben het uitgeprobeerd en zijn lyrisch over dit dieet. Dingen als snelle vetverbranding en meer energie worden beloofd. En het geheim achter dit dieet? We maken kennis met Ketosis – en we gaan je daar alles over vertellen.
Je lichaam haalt normaal gesproken de energie uit koolhydraten. Die worden dan omgezet in glucose. Maar wanneer de inname van koolhydraten minder wordt, gaat het lichaam op zoek naar een andere bron van energie. Je lichaam schakelt dan over op het verbranden van vetten. In dat proces, wat ook wel ketosis wordt genoemd, worden ketonen geproduceerd in de lever.
Maar wat zijn dan ketonen? Dat is een soort brandstof dat je lichaam goed kan gebruiken wanneer er te weinig glucose is. Ketosis komt trouwens niet alleen voor bij diëten waarbij geminderd wordt met koolhydraten. Zo kan het ook optreden tijdens periodes van vasten of tijdens langdurige fysieke inspanning bijvoorbeeld.
Als je een koolhydraatarm dieet volgt, kun je dus 'in ketosis raken' – al is dat geen garantie. Lang niet iedereen raakt automatisch in ketosis bij het doen van zo'n dieet. En zeker weten doe je het eigenlijk ook niet, tenzij je echt onderzoek laat doen. Meten is weten in dit geval!
Zo kunnen artsen via bloed- en urinetesten ketonenniveaus meten. Wil je dat liever zelf doen? Dat kan ook door middel van teststrips of een eigen bloedmonitor. Verder kunnen ketonen via de adem worden gemeten. Ook kun je het merken aan bepaalde fysieke signalen. Het kan namelijk gepaard gaan met vermoeidheid, een droge mond of minder eetlust.
Inmiddels wordt er van alles geroepen over ketosis. Sommige dingen wetenschappelijk onderbouwd, andere dingen ook niet. Er blijft nu eenmaal een hoop discussie over dit onderwerp. Maarre, er zijn ook zeker voordelen als we de experts mogen geloven.
Dit is één van de grootste redenen waarom mensen het keto-dieet volgen. Doordat je minder koolhydraten binnenkrijgt, schakelt het lichaam over op vetverbranding. Dat kan leiden tot sneller gewichtsverlies. Maar wel een belangrijke sidenote: uit sommige studies is gebleken dat dit effect op de lange termijn wel kan afnemen.
Ketosis kan, voornamelijk bij mensen type 2 diabetes, positieve invloed hebben op de bloedsuikerspiegel en insulinegevoeligheid. En er zijn zelfs onderzoeken die beweren dat de cholesterolwaarden er op vooruit gaan.
Sommige onderzoeken hebben uitgewezen dat een keto-dieet volgen voordelen zou hebben voor bepaalde aandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan PCOS of Alzheimer. Ook wordt inmiddels onderzocht of dit dieet als behandeling kan dienen voor epilepsie of andere neurologische aandoeningen.
Sommige sporters zijn ook groot fan van ketosis, omdat het hun uithoudingsvermogen kan verbeteren. Vetreserves gaan namelijk langer mee dan glycogeen. Sporters die voor lange tijd bewegen kunnen hier wat aan hebben. Denk bijvoorbeeld aan hardlopen, fietsen of zwemmen.
Maar goed, de bevindingen zijn wisselend en de discussies zijn nog niet van tafel. Ketosis mag dan wel voordelen hebben, je moet je ook zeker even verdiepen in die nadelen en risico's. Hier moet je rekening mee houden als je meer met het keto-dieet zou willen doen.
De eerste dagen kun je gevloerd gaan onder de zogenoemde 'keto-griep'. Symptomen als hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid kunnen dan optreden, doordat je lichaam zich moet aanpassen aan je nieuwe leefstijl.
In het keto-dieet zijn behoorlijk wat voedingsmiddelen geschrapt. Je moet daarom goed opletten dat je nog genoeg van alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Een keto-dieet zou er namelijk voor kunnen zorgen dat je op de lange termijn een tekort aan voedingsstoffen binnenkrijgt.
Er zijn ook onderzoeken die uitwijzen dat er risico's zijn op de lange termijn. Het kan mogelijk schadelijk zijn als je voor langere tijd in ketosis blijft. Denk bijvoorbeeld aan nierstenen, leververvetting of hartziekten.
Niet iedereen kan zomaar aan een keto-dieet beginnen. Voor sommige mensen kan het zelfs gevaarlijk zijn – bijvoorbeeld als je diabetes type 1 hebt. Ook mensen met bepaalde lever- of nieraandoeningen kunnen het beter niet doen.
Zoals we net al zeiden heeft ketosis zeker voordelen, maar ook echt nadelen. Het kan de perfecte manier zijn om gewicht te verliezen, maar er zijn zeker risico's. Het is dan ook niet verstandig om zomaar op eigen kracht te beginnen aan een compleet nieuw dieet. Daarom is het altijd verstandig om eerst je huisarts of een diëtiste te vragen om advies, voordat je hier zomaar aan begint.