hoe lang ei koken

Zo lang moet je *precies* een ei koken, volgens een chef

Food & Drinks20 mei 2022, 11:00 doorPaz Ruijter
Een eitje, heerlijk voor op elk tijdstip. Een roerei, gekookt, of gebakken er zijn tientallen manieren om je eitje lekker klaar te maken. Toch is het altijd lastig om het perfecte eitje te koken. Of hij is te hard of hij is te zacht. Perfect krijgen we hem bijna nooit. Tot vandaag! Wij hebben namelijk via een chef te horen gekregen hoe je precies je ei moet koken .
hoe lang ei koken e1652030586462

Eigenlijk best eenvoudig

Het maken van een lekker eitje is makkelijker dan je denkt, alleen moet je het gewoon even onder de knie krijgen. Wij spraken met Cyril Kabaoglu (hoofdkok-instructeur Culinaire Kunsten aan het Instituut voor Culinaire Opleiding) om er achter te komen hoe je het perfecte eitje maakt.

Hoe maak je een heerlijk eitje?

Volgens chef Kabaoglu leren zijn studenten al tientallen jaren de juiste culinaire technieken om perfect gekookte eieren te maken. Volgens hem maken een paar belangrijke stappen het verschil. De eerste stap die bij hem anders is, is dat hij inplaats van azijn toevoegt aan het water voor een lepel baking soda kiest. "Baking soda zorgt ervoor dat de pH-waarde van de albumine van het ei hoger wordt, waardoor de binding tussen het binnenste membraan van de schaal en het eiwit losser wordt en het ei uiteindelijk veel makkelijker te pellen is." Door deze stap toe te passen is het makkelijker om je zachtgekookte eieren te pellen.

Makkelijker pellen door ei aan te tikken

Volgens Kabaoglu kun je je ei ook beter pellen als je het zachtjes aantikt voordat je het in het water laat vallen. "Voordat je je ei kookt, is het belangrijk om de onderkant van het ei op een plat oppervlak te tikken, zodat het zuiverings zoutmengsel de schaal kan binnendringen en in contact kan komen met het eiwit."
Wij snappen dat je denkt 'huh maar dat wordt dan toch een rommeltje?' Nee dus, het zorgt er alleen voor dat de kleine luchtzak tussen de binnenste en buitenste schaalmembranen kan ontsnappen.

De belangrijkste stap

Een van de belangrijkste stappen is het verkrijgen van de verrukkelijke textuur. Dit doe je door het net lang genoeg koken van de eieren om het eiwit te laten stollen zonder de dooiers uit te drogen. Volgens Kabaoglu betekent dat zes en een halve minuut, niet meer, niet minder. En tot slot is het belangrijk dat je een ijsbad klaarmaakt om je ei te " shocken " zodra het uit het kokende water komt. Kabaoglu doet dit door ijsblokjes en koud water in een grote kom te combineren.
Vergeet als laatste stap je eitje niet lekker op smaak te brengen met een snufje zout en peper!