witte wijn jumbo 2

Santé: dit zijn de lekkerste chardonnay wijnen van de Jumbo

Food & Drinks22 sep 2023, 15:04 doorAurora Ferrari
Ben je op zoek naar een goedkope, maar wel lekkere chardonnay? Dan ben je hier aan het juiste adres. Op TikTok hebben we namelijk onze nieuwe favoriete TikTokker gevonden: sommelier Sjoerd Kist. Hij maakt verschillende filmpjes over wijn en aan de hand van zijn TikTok weten wij nu welke chardonnay wijnen van de Jumbo de allerbeste zijn. Neem je ook een kijkje?
witte wijn jumbo

Jumbo chardonnay

We weten het inmiddels allemaal: chardonnay is veruit de bekendste druivensoort wereldwijd. Een heerlijk zachte witte wijn die qua smaak van vol gerijpt en boterzacht gaat tot een fris en fruitig wijn. Zowel de droge als de zoete variant van de chardonnay geniet van een hoge populariteit onder de wijndrinkers.
Misschien ben jij ook wel een chardonnay liefhebber, maar om zo min mogelijk te hoeven betalen, ga je het liefst voor de goedkoopste varianten. Dit hoeft gelukkig niet meteen te betekenen dat ze slechter of viezer zijn. Sterker nog: er zijn een heleboel lekkere goedkope chardonnay wijnen. Sommelier Sjoerd Kist heeft een TikTok gemaakt, over welke Jumbo-chardonnay wijnen het lekkerste zijn. Spoiler: ze zijn allemaal onder de 10 euro! Wist je dat we ook al een artikel hebben geschreven over de lekkerste wijnen van de Albert Heijn onder de 7 euro ? Snel lezen!

Los Gansos

De eerste chardonnay wijn die Sjoerd probeert, is Los Gansos, een Chileense chardonnay. Deze droge witte wijn komt niet in aanraking met hout, wat de wijn als het ware zijn fruitige karakter behoudt. Hij heeft de smaak van citrus, ananas, perzik, meloen en noten. Heerlijk om naast een frisse salade of een visgerecht te drinken. Houd je dus van een verfijnde en frisse chardonnay, dan is deze perfect!

TerraPura

De TerraPura is ook een Chileense chardonnay en verschilt niet heel erg met de Los Gansos. Het verschil dat Sjoerd opmerkt, is dat TerraPura iets complexer ruikt en wat tropischere tonen heeft. Deze chardonnay heeft inderdaad wel wat houdt gehad, wat betekent dat het ook een iets vollere wijn is. Verfijnd, maar wel complex!

Montaignan

Bij deze Franse chardonnay, komt bij het openen van de fles een sterke geur uit, vertelt Sjoerd. Dit is een hele lekkere wijn voor liefhebbers van een wat boterige chardonnay, het heeft veel hout gehad wat dus ook voller van karakter is. Deze heeft iets minder complexiteit, iets minder fruitigheid en kruidigheid, maar is dus inderdaad dikker en boteriger van smaak. Wil je dus écht een boterknaller, vertelt Sjoerd dat de Montaignan erg goed is.

Trentham Estate

Ook bij de Australische chardonnay, Trentham Estate, valt er bij Sjoerd op dat er een sterke geur uit de fles komt, wanneer hij deze opent. Echter blijkt de geur niet overeen te komen met de smaak. "Bij deze is de balans eigenlijk beter behouden, ook al ruikt 'ie in de neus ietsjes meer naar hout. In de smaak is die meer gebalanceerder en ondanks er niet veel fruit of kruiden naar boven komen, zou ik persoonlijk als ik voor een dikke chardonnay ga, liever voor de Trentham Estate gaan".
Benieuwd naar meer? Sjoerd Kist heeft een TikTok-account waar hij bij elk filmpje weer over wijn praat. Geweldig, een Nederlandse sommelier op TikTok, niet waar? Santé!