Wie standaard in haar lokale koffietent te vinden is voor een prijzige iced matcha latte, gaat dit nieuws niet leuk vinden. Er dreigt er namelijk een wereldwijd tekort aan matcha. De vraag is de afgelopen jaren zo hard gestegen dat producenten het simpelweg niet meer bijbenen. En omdat de matcha-oogst maar een paar dagen per jaar plaatsvindt, is bijmaken ook geen optie.
Een wereldwijd matcha tekort
Matcha is inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Van hippe koffiezaken tot supermarkten: iedereen drinkt het. En dat is precies het probleem. Volgens de
Global Japanese Tea Association is de export van Japanse thee in de afgelopen twintig jaar vertienvoudigd. Waar vroeger slechts één procent de grens over ging, is dat inmiddels al zo’n tien procent. En nee, de productie groeit niet in hetzelfde tempo mee. Het gevolg? Een wereldwijd matcha-tekort dat nu écht voelbaar wordt.
Matcha is geen gewone groene thee. Volgens
Uji Matcha (een bekende matcha-producent) wordt het groene poeder gemaakt van de 'Camellia sinensis'-plant, die voor de oogst een paar weken in de schaduw wordt gezet. Dat zorgt voor een intense smaak, diepgroene kleur en een shot L-theanine - een stofje dat je alert houdt zonder dat vervelende
anxiety gevoel wat
koffie je kan geven.
Juíst door deze precieze aanpak kan goede matcha ook maar één keer per jaar geoogst worden. En er zijn maar weinig boeren die deze specifieke thee telen. Dat maakt het populaire groene drankje volgens
CBS morning gevoelig voor tekorten...
Wat betekent dit voor jouw iced matcha latte?
Goed nieuws is er gelukkig ook: de Japanse overheid springt bij met subsidies om telers te helpen, maar het zal tijd kosten voor alles weer in balans is. Ondertussen zal matcha duurder worden, en mogelijk tijdelijk verdwijnen uit de schappen van je favoriete tentje. En dat doet ons allemaal een beetje pijn.