pistache ijs

Met deze 3 ingrediënten maak je thuis zelf pistache-ijs

Food & Drinks13 mei 2024, 20:00 doorAurora Ferrari

Het is je vast niet ontgaan: pistache lijkt in 2024 dé hype te zijn. We willen het overal bij: chocolade, als topping en nu ook als ijssmaak. Heb je alleen geen zin om elke keer weer naar de winkel te rennen of het ijssalon? Geen probleem, want je kunt ook je eigen pistache-ijs thuis maken. En met dit makkelijke recept, wil je nooit meer iets anders.

Thuis pistache-ijs maken

Ben je ook zo gek op pistache-ijs? Dan ben je niet de enige, want ik ben er ook gek op. Ik ben geboren en getogen in Rome en mijn favoriete ijssmaak was, by far, pistache-ijs. Tja, kan ook niet anders. Nu kan ik mij voorstellen dat wanneer je zin hebt in pistache-ijs, je niet altijd evenveel zin, tijd en geld hebt om een tripje naar Rome te maken. Of de plaatselijke ijssalon of dichtstbijzijnde supermarkt. Maar, gelukkig hoeft dat allemaal niet. Want heb je er weleens over nagedacht om zelf pistache-ijs te maken? Gewoon thuis, met eigen ingrediënten? Zo niet, dan heb ik je zojuist op het idee gebracht. En geen zorgen, je krijgt er absoluut geen spijt van.

Ik hoor je al denken: zelf ijs maken duurt toch veel te lang? En al zou het zo klaar zijn, heb ik toch een ijsmachine nodig? Het antwoord op deze twee vragen is simpelweg: nee. Pistache-ijs kun je eenvoudig en snel thuis maken – en dan ook nog eens zonder ijsmachine. Althans, als je dit overheerlijke recept volgt natuurlijk. Merk je dat ik steeds enthousiaster word? Dat is de liefde die Italianen hebben voor eten. Dus, ben je benieuwd en wil je nu ook je eigen gelato al pistacchio maken? Ik leg je uit hoe het moet en wat je daar allemaal voor nodig hebt. Spoiler: je hebt er maar drie ingrediënten voor nodig... geen grap.

Wat heb je nodig: 
  1. 400 g slagroom 
  2. 170 g gecondenseerde slagroom 
  3. 250 g pistachecrème 
  4. Optioneel: een handje gekruimelde pistache (kan je kopen, maar ook zelf doen)
Zo maak je thuis pistache-ijs: 
  1. Meng allereerst de gecondenseerde melk en de pistachecrème tot één geheel. Doe dit voorzichtig met een vork bijvoorbeeld. En maak je geen zorgen dat het mengsel hard begint te worden; de papperige structuur is precies waar je voor wil gaan.  
  2. Klop vervolgens de slagroom en spatel het voorzichtig door het mengsel, tot een zacht geheel. Let op: zorg ervoor dat het klontvrij wordt. 
  3. Giet het mengsel in een cakevorm en strooi er nog wat gekruimelde pistache overheen. Gewoon omdat het lekker is. Bedek het vervolgens met huishoudfolie. 
  4. Zet het ten slotte vier uur in de vriezer en tada! Je zelfgemaakte pistache-ijs is klaar om geserveerd te worden. Makkie, toch?