Hummus is te verkrijgen in alle smaken en kleuren. Zo heb je hummus van pompoen en van rode biet. Hummus is simpelweg een puree van kikkererwten, knoflook, olie, sesamzaadjes en tahin pasta. Hummus is rijk aan eiwitten en onverzadigde vetten. De eiwitten van de kikkererwten zorgen voor een verzadigd gevoel. Hummus is dan ook ideaal geschikt als smeersel op een sandwich of om groenten in te dippen! Hummus is te verkrijgen in elke supermarkt, maar het is natuurlijk nog veel lekkerder om het zelf te maken. Hieronder delen we de drie lekkerste recepten voor hummus met jullie.
Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius. Haal de bakplaat uit de oven en leg hier een velletje bakpapier overheen. Was de winterpenen grondig schoon en hak deze in kleine stukjes. Leg de wortelstukjes op de bakplaat en zet deze in de voorverwarmde oven. Bak de wortels gedurende 40 minuten in de voorverwarmde oven tot deze zacht worden. Pak ondertussen een keukenmachine of blender. Doe de winterpenen en olijfolie hierin. Maal totdat er een fijne massa ontstaat. Voeg vervolgens de kikkererwten (inclusief vocht) toe, de teentjes knoflook, tahin, citroensap, kurkuma en komijnzaad. Maal de ingrediënten fijn tot dat er een grove hummus spread ontstaat. Breng op smaak met peper en zout.
Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius. Haal de bakplaat uit de oven en leg hier een velletje bakpapier overheen. Was de flespompoen en hak deze in tweeën. Lepel de pompoen uit en verwijder de pitten. Snijd vervolgens in stukken. Leg de fles pompoen op de bakplaat en zet deze in de voorverwarmde oven. Bak de fles pompoen gedurende 40 minuten in de voorverwarmde oven, tot dat deze zacht wordt. Laat de pompoen afkoelt, snijd hem in stukken en maal deze vervolgens fijn in een keukenmachine of blender. Gooi de rest van de ingrediënten ook in de keukenmachine of blender en maal alles fijn tot een romige hummus. Is deze nog te droog, schenk er dan wat olijfolie of een klein scheutje water bij. Breng op smaak met wat peper of zout. Serveer de hummus in een schaaltje en garneer evt. met geroosterde pompoenpitten of wat paprikapoeder.
Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius. Haal de bakplaat uit de oven en bekleed deze met een velletje bakpapier. Was ondertussen de rode biet en haal de schil eraf. Snijd de rode bieten in kleine plakjes. Besprenkel de rode bieten met wat kokosolie en geperste knoflook. Verdeel de bieten over de bakplaat en rooster deze gedurende 25 minuten in de voorverwarmde oven. Maal de rode bieten fijn in een keukenmachine of blender samen met de overige ingrediënten. Maal fijn tot dat er een grove hummus spread ontstaat. Breng op smaak met peper en zout.
Wil je je hummus eten op een stukje zelfgebakken brood? Check dan deze glutenvrije recepten.