foto femfem 11

Soms wat stil? 5 zinnen die je niet tegen een introvert moet zeggen

Food & Drinks15 jun , 18:00 doorMila Slijvic
Ben jij niet zo van de sociale bijeenkomsten en heb je liever tijd voor jezelf? Dan herken je deze opmerkingen vast wel. Als introvert heb je vast al vaak deze vijf opmerkingen gehoord. Niet iedereen hoeft immers de hele tijd in de schijnwerpers te staan, toch?

1. "Doe niet zo saai"

Oef, dat doet pijn. Saai? Nee hoor, wij introverten zijn helemaal niet saai. We houden gewoon van wat meer rust en diepgang. Terwijl de extraverten lekker impulsief hun gang gaan, hebben wij onze stappen goed doordacht. Dat maakt ons misschien anders, maar zeker niet minder interessant. Onze stilte zit vaak vol met creatieve ideeën en diepe gedachten. Dus, saai? Absoluut niet!

2. "Waarom ben je zo stil?"

Ah, de klassieker. Deze vraag hebben we echt veel té vaak gehoord. Stil zijn is voor ons heel natuurlijk en absoluut geen negatief iets. We luisteren en observeren graag voordat we onze mening delen. Voor ons zijn rustige momenten en betekenisvolle gesprekken veel waardevoller dan luidruchtige bijeenkomsten.

3. "Vind je het goed als ik iemand meeneem?"

Ehm, liever niet. Wij introverten geven de voorkeur aan één-op-één gesprekken boven groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen bij komen, wordt het voor ons lastig. We hebben wat meer tijd nodig om te reageren en in een groep is die kans vaak kleiner. Dus ja, met zijn tweeën is het ook gewoon supergezellig.

4. "Ik had niet verwacht dat je zo aardig was"

Dit doet ook pijn. Het lijkt te suggereren dat een rustig karakter gelijk staat aan onaardig zijn, maar dat klopt natuurlijk niet! Wij introverten zijn vaak warm en vriendelijk, maar dat komt pas echt naar voren in een comfortabele en rustige omgeving. We zijn misschien niet de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat we minder aardig zijn.

5. "Ben je verlegen?"

Verlegen? Dat is toch echt wat anders. Verlegenheid gaat over angst en ongemak in sociale situaties. Introversie daarentegen is gewoon een voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit tijd alleen. We genieten best van sociale interacties, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na sociale activiteiten. Snap je?