toetjesmaag

Science says: de toetjesmaag bestaat dus écht

Food & Drinks10 nov 2022, 18:00 doorChristel van den Berg
Je zit eigenlijk propvol na je bord pasta Carbonara maar tóch heb je nog zin in een tiramisu achteraf. Stiekem schaam je je een beetje want je voelt je een vreetzak. Maar volgens onderzoek is dit helemaal niet zo gek. De toetjesmaag bestaat namelijk écht!
toetjesmaag

Wat is de toetjesmaag?

Het maakt eigenlijk niet uit hoe vol je zit, er kan altijd nog wel een toetje bij. Dit fenomeen noemen we de 'toetjesmaag'. En het is dus super normaal. Hoe komt het dat je áltijd nog een plekje in je maag over hebt zodra je het woord 'dessert' hoort? Wij leggen het je uit.

Liever zoet

Diëtist en lifestyle coach Marieke de Witt geeft hier antwoord op. Volgens Marieke houden mensen van zoet eten. Het eerste wat je binnen krijgt als baby is melk, wat bestaat uit suiker en vet. Dit is bedoeld om een zuigeling snel te laten groeien. Ook zijn we zo geprogrammeerd dat we denken dat groenten bitter en zelfs gevaarlijk kunnen zijn. Deze proberen we dus te mijden.

Ontspanning

Oké, dus we eten liever zoet. Maar hoe krijgen we dat dessert naar binnen terwijl we propvol zitten? Dit heeft alles te maken met je maagwand. Als je aan zoet eten denkt gaat je lichaam zich vanzelf voorbereiden op het moment dat je zoetigheid gaat eten. Dit doet je lichaam bijvoorbeeld door speeksel aan te maken. Ook ontspant je maagwant als je lichaam doorheeft dat je suiker gaat eten. Je hoeft er dus letterlijk alleen maar aan te denken!

Hoe ontstaat je toetjesmaag?

Je toetjesmaag ontstaat dus eigenlijk wanneer jij aan zoet eten denkt, en je maagwand automatisch ontspant om ruimte te maken. Op deze manier komt er vanzelf ruimte vrij voor een toetje. Dus, tiramisu anyone?