parijs

Van brie tot bleu: er komt een kaasmuseum in Parijs!

Food & Drinks14 jun , 17:00 doorMila Slijvic
Kaas is niet zomaar een hapje, het is een levensstijl. Hoe meer kaas, hoe beter, toch? Daarom zul je ons binnenkort vinden in de Franse hoofdstad. Niet alleen omdat Frankrijk de kaashemel van Europa is, maar vooral omdat er in Parijs binnenkort het splinternieuwe Musée du Fromage komt. Oui, oui, een kaasmuseum in de stad van de liefde.

Een museum vol kaas

Dit is geen gewoon museum; het is een kaasparadijs waar je niet alleen je ogen worden geprikkeld, maar vooral je smaakpapillen. Want zoals de naam al doet geloven kun je in het Musée du Fromage allerlei kazen proeven. Kijk, dat is nog een een geweldig museum.
Het brein achter dit project is kaasmaker Pierre Brisson. Ongeveer 15 jaar geleden streek hij neer in de Franse hoofdstad en opende daar zijn kaasschool: Paroles de Fromagers. Nu heeft hij een nieuwe missie. Met Musée du Fromage wil hij het ambacht van het kaasmaken nieuw leven inblazen. Fantastisch toch? Want in een land waar maar liefst 246 verschillende soorten kaas worden gemaakt, is het cruciaal om deze traditie levend te houden.

Wat maakt kaas zo bijzonder

Kaas is onmiskenbaar verweven met de Franse cultuur. Maar het kaasmaken dreigt een uitstervend beroep te worden, omdat jongeren niet staan te trappelen om op het platteland te werken. Brisson hoopt dat zijn museum daar verandering in brengt en de nieuwe generatie inspireert. Want, wie wil er nu niet bijdragen aan het voortbestaan van die 246 verrukkelijke kaassoorten?

Een hele experience

In het museum maak je een reis door de wereld van kaas. Van de rijke cultuur en geschiedenis tot het ambachtelijke productieproces. Je ziet demonstraties van kaasmaken en, het allerbelangrijkste, je mag proeven. En alsof dat nog niet genoeg is, eindigt de tour in een winkel waar je je favoriete kazen kunt inslaan voor thuis. Het Musée du Fromage opent vandaag op vrijdag 14 juni 2024 zijn deuren. Dus, mocht je binnenkort naar Parijs gaan, dan mag je dit museum absoluut niet overslaan.