kerstrestjes

Van gourmetvlees tot aardappelsalade: zó maak je wat lekkers van je kerstrestjes

Food & Drinks27 dec 2024, 11:02 doorRedactie

Na een heerlijk kerstdiner is het vaak onvermijdelijk: restjes. Of je nu een uitgebreide gourmetavond hebt gehad of een chic diner met meerdere gangen, er is bijna altijd wel iets over. Maar geen paniek, want die restjes kun je prima omtoveren tot nieuwe, heerlijke gerechten. Duurzaam én lekker, want weggooien is natuurlijk zonde!

Aardappelen en puree

Heb je nog gekookte aardappels of aardappelpuree over? Daar kun je verrassend veel mee doen! Maak er bijvoorbeeld krokante aardappelkoekjes van door ze te mengen met een ei, wat bloem en kruiden zoals peterselie of bieslook. Vorm kleine koekjes en bak ze goudbruin in de pan.

Heb je nog een flinke portie aardappelpuree over? Daar kan je ook aardappeltaartjes van maken. Meng de puree met een ei, een beetje bloem en je favoriete kruiden. Voeg eventueel nog geraspte kaas of cheddar toe en bak ze in de oven. Perfect als bijgerecht of zelfs als hartige snack.

Vlees

Restjes vlees zoals rollade, kalkoen of biefstuk kun je makkelijk verwerken in een wrap. Vul een tortilla met reepjes vlees, groenten zoals paprika of sla, en een flinke lepel yoghurtsaus. Rol op, snijd doormidden en je hebt een snelle lunch of avondmaaltijd.

Heb je trek in comfortfood? Gebruik het vlees in een stoofpot. Voeg groenten, bouillon en een scheutje rode wijn toe en laat alles rustig sudderen. Serveer met stokbrood om in de saus te dippen – dat is pure verwennerij.

Oud brood

Stokbrood dat wat uitgedroogd is? Perfect voor homemade croutons. Snijd het brood in blokjes, besprenkel met olijfolie en kruiden zoals tijm of rozemarijn, en bak in de oven tot ze knapperig zijn. Ze geven direct een upgrade aan elke salade of soep.

Voor iets bijzonders kun je ook broodchips maken. Snijd het brood in dunne plakjes, bestrijk met knoflookolie en bak ze knapperig in de oven. Heerlijk met een dip, zoals hummus of tapenade. Kerstbrood over? Daar maak je in een handomdraai wentelteefjes van.

Groenten

Van restjes groenten zoals courgette, champignons of wortels kun je een heerlijke hartige taart maken. Meng de groenten met een eimengsel van eieren, melk en kaas, giet dit in een quichevorm en bak het geheel in de oven. Een ideale manier om je koelkast leeg te maken én iets lekkers op tafel te zetten.

Geen zin in een quiche? Ga voor een simpele groentesoep. Bak de groenten aan in een pan, voeg bouillon toe, en pureer tot een romige soep. Voor wat extra pit kun je een snufje chili toevoegen.