Er zijn momenteel veel trends gaande op het gebied van voeding en gezondheid. Er is veel discussie over wat nu werkelijk ‘gezond’ is. Koolhydraten en suikers zouden worden gezien als vergif. Ook ‘glutenvrij’ eten is momenteel echt een ding. Er zijn veel mensen die geen gluten eten zonder dat zij een glutenintolerantie hebben.
Ook lijkt iedereen opeens veganistisch te worden en vooral planten te eten. Zo was er tijdje geleden op het nieuws te zien: Israel goes Vegan. Zo’n 5% van de Israëlische bevolking eet geen enkel dierlijk product meer, wereldwijd is 1% veganist. Maar hoe zit dat precies met veganisme? Waarom kiest men voor het veganisme en is deze voeding wel echt volwaardig?
Wereldwijd werden er steeds meer dierlijke producten gegeten. De voedselconsumptie van dierlijke producten is de afgelopen vijftig jaar met maar liefst 50% gestegen. Het gevolg hiervan is dat het nadelige gevolgen heeft voor het milieu, onder andere door de uitstoot van broeikasgassen. Moeten we dan vanwege deze uitstoot alleen nog maar planten gaan eten? En hoe zit het dan met de ‘kleine boeren’ die afhankelijk zijn van veeteelt en dit als enige inkomstenbron hebben? De grote vraag is: hoe verlagen wij onze ecologische voetafdruk?
Ecologische voetafdruk
Met de ecologische voetafdruk wordt bedoelt de milieuverbruiksruimte per persoon. Deze wordt uitgedrukt in hectare. Om dit te kunnen verlagen kun je bijvoorbeeld vaker de fiets pakken naar het werk in plaats van de auto. Ook kun je seizoensgebonden groenten kopen in plaats van groenten die in warme serres worden geteeld. Daarnaast kun je bijvoorbeeld meer gebruik maken van groene stroom of alleen nog maar gerecycled papier gebruiken. Zo zijn er nog talloze manieren te bedenken waardoor je je ecologische voetafdruk kan verkleinen. Veganisten zweren bij het eten van plantaardig voedsel, volgens hen zou dit het milieu ten goede komen.
In hoeverre heeft het milieu baat bij de verandering van de voedselkeuze van de consument? Met andere woorden, stel dat wij al het vlees en zuivel wat wij dagelijks eten, zouden vervangen door plantaardig voedsel, levert dit dan echt winst voor het milieu op? Uit onderzoek van de Europese Economische Commissie bleek dat als wereldwijd alle consumenten de helft van het vlees en zuivel zouden laten staan, de uitstoot van broeikasgassen met maar liefst 196 miljoen ton kan worden teruggedrongen, dit is 42% op de totale uitstoot van Europese landbouw!
Om dit in mondiaal perspectief te plaatsen: dit maakt minder dan 0,5 procent uit van alle uitstoot ‘door menselijk handelen.’ Dit lijkt misschien weinig maar de conclusie is duidelijk: Dierlijke productie heeft nadelige gevolgen voor ons klimaat. Dus hoe kan jij nou helpen het klimaat te verbeteren? Door bewuste keuzes te maken in het dagelijks leven, het eten van plantaardig voedsel is hier een van. Hierdoor help je niet alleen het klimaat, maar ook jezelf.