Je zou tegenwoordig alles uit een potje kunnen kopen, alleen jammer dat vaak het etiket ook nog vol staat met woorden die je nauwelijks kan uitspreken. Hetzelfde geldt voor Japanse mayonaise - die romige, Japanse saus die onmisbaar is op je sushi. Gelukkig hebben wij dít heerlijk
recept gevonden om je favoriete saus nu gewoon thuis zelf te maken - zonder al die conserveermiddelen en andere verborgen rommel.
Japanse mayonaise uit eigen keuken
Japanse of kewpie mayonaise is geen 'normale' mayonaise - het smaakt nét even anders. Oorspronkelijk komt het sausje dus uit
Japan, gemaakt met alleen de eidooiers in plaats van de hele eieren. Voeg er een beetje MSG (een hartige 'umamismaak') toe om de mayonaise nét wat meer pit te geven. De saus kan je met vrijwel alles eten: van sushi tot broodjes en van noedels tot salades. Combineer het zo dat jíj er blij van wordt!
Huis-tuin-en-keukenrecept
Voor deze zelfgemaakte versie van de Japanse mayonaise heb je maar één lepel en een staafmixer nodig. Beter, toch? Voeg de volgende ingrediënten toe in een hoge mengbeker:
- 1 eidooier
- 1 theelepel dijonmosterd
- 2 eetlepels rijstazijn
- 1 theelepel suiker
- Snuf zout
- Een flinke snuf MSG (erg belangrijk!)
- Een klein kneepje citroensap
- 175 ml plantaardige olie
Mix dit kort door elkaar met je staafmixer. De volgende stap vergt net wat meer concentratie: giet heel langzaam, de plantaardige olie erbij terwijl je blijft mixen. Binnen een minuut verandert het in een zacht, goudgele emulsie. En als je die hebt geproefd? Dan wil je nóóit meer anders!
Let op: het klopt dat je Japanse mayonaise niet dezelfde structuur heeft als de typische mayonaise die je kent. Dit komt door het gebruik van de rijstazijn en eidooiers. Kijk er dus niet gek van op als je zelfgemaakte mayo een meer 'vla-achtige' structuur krijgt.
Bewaar je verse homemade Japanse mayonaise in een schone pot in de koelkast. Je zelfgemaakte sausje zal al je gerechten naar een culinair hoogstandje tillen!